Úzké uličky, malá stavení a výhledy ze skal, to jsou takzvané zbirožské Chaloupky

14. srpen 2020

Chaloupky, to je místní název pro oblast v Podhradí, která se nachází ve Zbiroze na Rokycansku. Starobylá část města nabízí zajímavou historii i krásné výhledy do kraje z nedalekých buližníkových skal.

Chaloupky toho hodně pamatují. Přibližně před sto lety zde stálo zhruba třicet domů, ve kterých bydleli hlavně cvočkaři, soustružníci, kováři a zámečníci, například také básník Karel Vokáč, který se narodil roku 1903 v domě č. p. 149. Jednalo se o chudou čtvrť a bydlelo zde mnoho obyvatel. „Někdy v jedné chalupě bydlelo i více než deset lidí. Prostor zde byl velice stísněný, kolem domů stály různé přístavky, chlívky, dřevníky a stodoly, protože místní si přilepšovali chovem hospodářských zvířat,“ uvedla Eva Svobodová, pracovnice Městského muzea a Muzea J. V. Sládka.

Názvy chalup

Podle majitelů nebo jejich zaměstnání se v Chaloupkách také označovaly jednotlivé domy, jako například „U Hrobníků“ podle obecního hrobníka Antonína Belšána, také se zde dodnes užívá název Vokáčovna právě podle básníka Karla Vokáče.

Potomci chaloupeckých živnostníků

Paní Marcela dodnes žije v Chaloupkách, kde bydlel její dědeček, který byl malířem pokojů a pracoval dokonce i u Colloredo-Mansfelda. Na dotaz, zda cítí a vnímá historii místa, odpověděla, že samozřejmě ano, jelikož se zde narodila. Podle jejích slov je na turisty pod okny zvyklá a rozhodně jí nevadí, ba naopak. To je pro nás dobrá zpráva. I tak prosíme, pamatujte na obyvatele žijící v této části města, kteří i přes svou srdečnost jistě netouží po hluku a nepořádku, který by mohli nějací neukáznění turisté v místě zanechat.

Kudy do Chaloupek

Jako výchozí bod dobře poslouží například Městské muzeum a Muzeum J. V. Sládka ve Zbiroze, odkud se vydáte nahoru do kopce příkrou ulicí kolem kostela, která vás zavede na kýžené místo.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio