Užijte si Plzeňské folklorní Vánoce

1. prosinec 2014

Plzeňské folklorní Vánoce, tak zní název slavnostního Galakoncertu, který se uskuteční v době adventu v neděli 7. prosince od půl osmé večer v Měšťanské besedě v Plzni. Záštitu nad ním převzal plzeňský biskup Mons. František Radkovský.

Galakoncert pěti vystupujících soubor - Plzeňského MLSu-malého lidového souboru, Valašského Vojvody z Kozlovic s cimbálovou muzikou, pěveckého sboru Nová Česká píseň, Hlasopletu a souboru Úsměv z Horní Břízy se Zdeňkem Bláhou – slibuje příjemný adventní zážitek.

Hlavními pořadateli jsou Kruh přátel hudby při Základní umělecké škole Kralovice a folklorní spolek Lidové písně vracíme lidem z Plzně. K vzácnému spojení těchto dvou organizací došlo díky projektu pro budoucí generace – Prazdroj lidem, kde Plzeňské folklorní Vánoce díky velké podpoře v hlasování veřejnosti uspěly. Oba zástupce těchto organizací - Kamila Tichotu a Miroslava Šimandla - spojuje kromě profesní činnosti také osobní přátelství, které vedlo k nápadu realizovat tuto myšlenku.

Od sv. Martina až po poslední adventní neděli

Na Galakoncertu Plzeňské folklorní Vánoce budou účinkovat soubory z Plzně a Plzeňska a svou účastí potěší i folklor z druhého konce naší republiky. Součástí tištěného programu bude i sváteční CD účinkujících.

Plzeňský MLS - malý lidový soubor

Pořad otevře Plzeňský MLS – malý lidový soubor, který v písničkách připomene období, kdy začínají plískanice, sníh se střídá s blátem a den se krátí. A dojde i na období přástek (od svatého Martina až po poslední adventní neděli), kdy se dříve ženy scházely a kromě předení lnu si vyprávěly a pochopitelně i kdekoho pomlouvaly… V pořadu zazní snímky z nově natočeného CD Plzeňského MLSu-malého lidového souboru s názvem „Budem zpívati, koledovati…“

Nejstarší z vystupujících je soubor Úsměv založený v roce 1958 v Horní Bříze. Jeho vedoucím je nejvýraznější osobnost českého hudebního folkloru Zdeněk Bláha. Host večera – Soubor lidových písní a tanců Valašský vojvoda z Kozlovic, se představí pásmem Koleda je ve Vánoce aneb Koledování na „Štěpána“.

Přidá se i Nová Česká píseň a Hlasoplet

Při Galakoncertu mezi účinkujícími nebude chybět ani Smíšený pěvecký sbor Nová Česká píseň se sbormistrem Zdeňkem Vimrem, který počátkem příštího roku oslaví 25. výročí založení. Specializuje se zejména na odkaz vynikajícího skladatele a také milovníka folkloru Zdeňka Lukáše. Tentokrát přednese české vánoční koledy ve sborových úpravách Jaroslava Krčka, skladatele, který se rovněž proslavil svým tvůrčím vztahem k folkloru západních a jižních Čech.

Nová Česká píseň

Hlasoplet vznikl na jaře roku 2003 na půdě Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni, kdy se v jednom okamžiku sešlo pět mladých mužů, kterým to spolu zpívá tak jako málokomu. A že Hlasoplet nemá s folklorem nic společného? Připomeňme, že mezi první nastudované skladby Hlasopletu patřily černošské rituály. Při Galakoncertu se Hlasoplet představí novými snímky z desky autorských vánočních písní s názvem Betlém.

Pozvánku na Plzeňské folklorní Vánoce si poslechněte ve 2 dílech ve Špalíčku lidových písní Miroslava Šimandla - 2. a 4. 12. 2014 po 19. hodině!

Hlasoplet
Pozvánka na Plzeňské folklorní Vánoce
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.