Uzavřený most v Šemnici chce Karlovarský kraj opravit v letošním roce

23. leden 2023 09:15

Karlovarský kraj chce v letošním roce zajistit rekonstrukci mostu v Šemnici u Karlových Varů. Přemostění je kvůli havarijnímu stavu uzavřené od podzimu roku 2021.

„Máme osady na obou stranách řeky. Problém je, že se lidé nemůžou dostat z jedné strany na druhou. Všechno se musí řešit objízdnou trasou přes Kyselku nebo Karlovy Vary,“ popsal potíže místních lidí nezávislý místostarosta Šemnice Vladimír Matějů téměř před rokem a půl. V současné době ale zůstává situace stále stejná.

„Je to velice složité, co se týká zásobování, údržby silnic a v neposlední řadě i volební místnosti, která je v Šemnici a celá chatová oblast u nás nemůže volit, protože objížďka je 28 kilometrů,“ připomíná současný starosta nezávislý Josef Fiala, podle kterého před nedávnem most zastavil i sanitku, která jela k akutnímu případu. 

V současné době brzdí zahájení rekonstrukce diskuse s vlastníky pozemků v předmostí. Zatímco s jedním z nich se obec a kraj na směnách pozemků pravděpodobně domluví, s druhým vlastníkem dohoda na koupi pozemku vázne. Začátkem letošního roku se majitel parcely setkal se zastupiteli obce, zástupci kraje i občany, diskuse ale úspěšná nebyla.

Karlovarský kraj a majitel přilehlého pozemku se nedokážou dohodnout na ceně a případných kompenzacích. Rekonstrukce mostu přitom bude znamenat nikoliv jeho opravu, jako v minulosti, ale v podstatě nahrazení staré konstrukce mostovkou novější. Rovněž montovanou, ale poněkud širší, aby byla bezpečná i pro chodce.

„Nemáme vypořádána všechna povolení, která se týkají celé stavby. Bude záležet na následujících týdnech, jestli se nám podaří vše vypořádat tak, abychom mohli soutěžit a ten most v letošním roce realizovat,“ dodal hejtman Petr Kulhánek (STAN). 

Časté opravy, diskuse o hlučnosti mostu, jeho nedostatečné kapacitě, přemístění nebo o jeho možném prohlášení za kulturní památku – to všechno se v Šemnici opakovaně odehrává už přes 10 let.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio