Úterní Noční linka: Vánoční cukroví voní i vzpomínkami

10. prosinec 2019

Jaké vzpomínky se vám vybaví, když se řekne pečení vánočního cukroví? Kdo učil péci vás? Pomáhali jste jako malé děti s vykrajováním mamince, nebo babičce? A jaké bylo vaše první samostatné pečení cukroví? Dáváte přednost domácímu, nebo koupenému? A co vy, pánové? Vyžadujete, aby bylo napečeno? 

Vánoční cukroví patří v Česku k adventu stejně neodmyslitelně jako pohádky v televizi. Někde zavoní domácí, jinde se na talíři objeví kupované. Většinou ale stále platí, že pýchou každé hospodyňky je pestrý výběr cukroví, které sama napekla. V našich kuchyních nejvíc bodují vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky, pracny a vosí hnízda. Mít napečeno deset druhů cukroví je takový český průměr. Vánoce ale přece nejsou soutěžním kláním o největší počet druhů cukroví. Někteří pečou jen jeden druh, a o to víc si na tom dají záležet. Důležité je hlavně to, aby cukroví chutnalo vám i vašim nejbližším a abyste je užili v pohodě, nikoliv ve stresu.
Pečení vánočního cukroví má ale i další rozměr, než jen chuťový, vzpomínací. Určitě se vám opět vybaví chvíle vašeho dětství, kdy se kuchyně rozvoněla cukrovím od maminky, nebo od babičky, kdy jste jako malé děti zkoušeli vykrajovat své první kousky, nebo kdy jste jako už dospělí spálili svůj první plech, nebo učili vykrajovat své děti.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.