Ušlechtilý záměr

25. únor 2010

Radnice v Ostrově na Karlovarsku se rozhodla finančně podpořit znovuvybudování sochy Tomáše Garrigua Masaryka v Jihlavě. Důvodem tohoto kroku je osoba sochaře Jaroslava Šlezingera, jehož pohnutý životní osud spojil obě města zvláštním poutem. Tématu se věnuje Lubomír Stejskal.

Kdyby v minulém století panovaly ve střední Evropě normální poměry, s největší pravděpodobností by Jaroslava Šlezingera čekal život respektovaného výtvarného umělce. Dějiny šly ale jinou cestou. Válka a dva na sebe navazující totalitní režimy přetvořily jeho životní pouť v peklo na zemi. 17. listopad 1939 znamenal i pro něj jako profesora brněnské uměleckoprůmyslové školy pobyt v koncentračním táboře. Po bezmála tříletém věznění se vrátil s podlomeným zdravím.

A co nedokázali nacisté, dovedli do děsivé dokonalosti komunisté. V roce 1950 ho jejich justiční mašinérie odsoudila ve vykonstruovaném procesu k pětadvaceti letům těžkého žaláře. Jako vězeň pracoval na uranu v táborech u Jáchymova, později byl nucen podílet se na sochařské výzdobě ostrovského Domu kultury. Po této cynické zvůli tehdejších mocipánů se jeho tragická životní cesta uzavřela. Zemřel ve vězeňské nemocnici v srpnu 1955. Bylo mu čtyřiačtyřicet let. Diagnóza: rakovina plic. Před svým zatčením působil Jaroslav Šlezinger v Jihlavě, kde byla u budovy tamního gymnázia v září 1948 odhalena socha prezidenta Masaryka vytvořená v jeho ateliéru. Paradoxní je, že přečkala neblahá padesátá léta; odstraněna a nevratně zničena byla až v roce 1961.

Křížová cesta - Jaroslav Šlezinger

Příští rok uplyne 50 let od tohoto likvidačního činu a sto let od Šlezinegerova narození. Jedinečná příležitost napravit tehdejší kulturní barbarství a vzdát umělci poctu, jakou si zaslouží. Proto před časem vznikl v Jihlavě Spolek pro navrácení sochy TGM, kterou má být přesná kopie původní Šlezingerovy plastiky. Marie Bohuňovská, autorka knihy o životních osudech tohoto umělce, na webových stránkách jihlavského spolku uvedla: "Věřím, že když se našim předkům v čase začínající vlády komunistů podařilo sehnat peníze na sochu TGM, podaří se dnes to stejné i nám." Ostrov přispěl k naplnění ušlechtilého záměru pěti tisíci korunami. Možná to není mnoho, ale i to má svoji výhodu. Podobnou částku by mohly snadno věnovat radnice dalších měst na Karlovarsku. Jako výraz úcty k utrpení nevinného člověka, který v této části západních Čech prožil poslední léta svého osudem těžce zkoušeného mladého života.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio