Unikátní systém mokřadů čistí kontaminovanou vodu v okolí bývalého lomu Hájek

13. září 2022 08:55

Moderní technologie pomáhají i v přírodě, například v okolí bývalého lomu Hájek u Hroznětína na Karlovarsku. Čistit kontaminovanou vodu od pesticidů tam pomáhá unikátní systém mokřadů.

Podzemní voda u bývalého lomu Hájek na Karlovarsku je už přes 50 let kontaminovaná nebezpečnými pesticidy. Zásluhou odborníků z Technické univerzity v Liberci se teď ale situace mění. Vodu se tam daří čistit pomocí moderní technologie s názvem Wetland+.

U bývalého lomu funguje přesně jeden rok a podle vědců čistí vodu až na 97 procent. Systém se skládá z několika částí. Voda během procesu proteče ze sedimentačních nádrží až do mokřadu a zbaví se přitom nebezpečných pesticidů.

„V současné době je účinnost systému kolem 97 procent, náš cíl je ale minimálně 99 procent vyčištěných vod. Ladíme některé součásti systému. Teď se mění například reaktivní bariéra se železem a samozřejmě mokřadní rostliny nám teprve rostou, potřebuje to další vegetační období,“ vysvětlil Miroslav Černík z Technické univerzity v Liberci.

V okolí bývalého lomu Hájek je uloženo na pět tisíc tun nebezpečných pesticidů, vodu tam kontaminují už od 60. let minulého století.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio