ÚMO 3 v Plzni fandí rallye. Za peníze slibované "neziskovkám"

10. prosinec 2012

Rallye Paříž Dakar se rozhodl podpořit třetí plzeňský obvod. Příspěvky neziskovým organizacím byly kvůli tomu kráceny, některé nedostaly vůbec nic. Petra Kosová se tomuto tématu věnuje v následujícím příspěvku.

Senioři, postižení lidé, ti, kteří by rádi důstojně odešli ze světa vezdejšího - ti všichni nejsou pro radní a zastupitele ze třetího plzeňského obvodu nijak zvlášť důležití. Na první místě je mnohem větší atrakce: Rallye Paříž Dakar.

Funkční neziskové organizace se snaží řešit problémy, na které v často odosobněné sociální síti není místo. Usilují o to, aby lidé, kteří jsou nějakým způsobem ve společnosti znevýhodněni, dostali alespoň o trochu lepší podmínky k životu, nebo aby dostali možnost společnost zpětně obohacovat. Pracuje pro ně řada dobrovolníků zdarma. Odsouvání problémů těchto lidí není známka vyspělé společnosti, minimálně by si měl každý uvědomit, že neví dne ani hodiny, kdy bude služby podobných organizací potřebovat sám, nebo někdo z blízkých. O to víc šokující je zjištění, že zatímco pár tisíc korun na neziskové organizace lze snadno odmítnout, tři sta tisíc pro rallye se najde.

české peníze, bankovky

Odůvodnění, že se jedná o závodníky z daného městského obvodu, nekulhá, ale špatně leze i po čtyřech. Lze se dohadovat nad různými spornými projekty, ale tady není o čem diskutovat. Jistěže jsou ti mladí muži odvážní a v náročných podmínkách rallye budou muset osvědčit odvahu a schopnost rychle a dobře se rozhodovat. Jejich odhodlání si zaslouží obdiv. A současně je třeba říci, že se jedná o podnik mediálně sledovaný a sponzorsky tedy lépe uchopitelný. Navíc prověřuje kvality určitého typu dopravního prostředku - takže ten, kdo má na něm obchodní zájem, by měl také podobné podniky financovat. A nikoli městský obvod, který nedávno obhajoval infekční puchýře hazardních heren v centru města. Odvolával se přitom právě na nutnost získat z těchto pochybných zdrojů peníze pro neziskové organizace - a ejhle, teď tyto peníze skončí v prachu cest Jižní Ameriky.

ÚMO 3 a jeho podivná rozhodnutí jsou často terčem kritiky v diskusích o kulturním zázemí Plzně. Pověstné balonové show, vnímané spíše jako politická propagace za peníze daňových poplatníků, jsou toho důkazem. Další, často citovanou hrůzou, je kolotočářské nakládání s plochou ústředního náměstí, většinou zaneseného brakem zvaným tu valentýnské, tu vánoční trhy.

ilustrační obrázek

V dobách, kdy voliči stále hlasitěji protestují proti způsobům, jakými radnice a vláda nakládají s veřejnými penězi, je podpora Rallye Paříž Dakar zvláště velkou zpupností. Odkazuje na to, že volení zástupci obyvatel města mohou s jejich penězi nakládat nikoli ve veřejném zájmu, ale jak se hodí jejich kamarádům nebo čemu soukromě fandí? Čeho se dočkáme příště? Potečou peníze z obvodu na barmanskou show? Na koncert Michala Davida? Nebo na mistrovství Plzně gamblerů? A senioři, handicapovaní a umírající by měli vypadnout z města a nekazit dobrou zábavu?

autor: Petra Kosová
Spustit audio