Uměleckoprůmyslová škola v Karlových Varech možná zůstane památkou

12. prosinec 2017

Budova Střední uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech možná zůstane kulturní památkou. Původně se předpokládalo, že na její stavbu byl použit problematický hlinitanový cement, který zapříčinil statické narušení budovy.

Jeho použití ale průzkumy neprokázaly a školu tak zřejmě nebude možné ze seznamu památek vyřadit. Kraj by tak musel přistoupit k nákladné rekonstrukci budovy.

Dům je kvůli narušené statice od května nepřístupný a nejnovější posudky potvrdily, že zejména jeho stropní konstrukce jsou v havarijním stavu. O památkové ochraně rozhodne ministerstvo kultury.

Kraj obdržel expertní zprávu z Českého vysokého učení technického. „Ukázalo se, že daný beton, který byl využit na vybudování této budovy, není hlinitanový, ale je to směsný beton. Což přináší problém, a to především v tom, že tento objekt by z tohoto důvodu nemusel být vyjmut z památkově chráněných objektů a kraj by měl jít popřípadě cestou jeho opravy," řekla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Čtěte také

Kvůli použití betonu z hlinitanového cementu byl například v roce 2015 zbourán dům Baťa v Mariánských Lázních, který byl dříve také památkově chráněný. Použití levného směsného betonu by ale k sejmutí památkové ochrany z uměleckoprůmyslové školy stačit nemuselo.

Zatím není jasné, zda by staticky narušený dům bylo vůbec možné opravit tak, aby se za několik let opět nestal nebezpečným. Kdyby se to podařilo, náklady kraj odhaduje zhruba na 350 milionů korun. Kraj měl proto v úmyslu budovu zbourat a na jejím místě postavit novou. Musí ale počkat na rozhodnutí ministerstva kultury, které už kraj o sejmutí památkové ochrany požádal.

V objektu z roku 1920 měla škola například nově vybavenou laboratoř, ale také osm nájemních bytů, které jejich obyvatelé po upozornění statika museli prakticky ze dne na den opustit. Průmyslová škola nyní využívá jen novou část školního komplexu.

zdroj: ČTK
Spustit audio