Umělci z Karlovarského kraje vystavují v Becherově vile

Sedmnáct umělců z regionu se představuje na velké výstavě v karlovarské Becherově vile. Nabízí rozmanitou škálu výtvarných děl od obrazů, kreseb, přes fotografie až k sochařským objektům a prostorovým instalacím.

Výstavu s názvem Salon Karlovarské umělecké asociace ocenil její kurátor Martin Dostál: „Myslím, že je zásadní, že není pouze centrum v Praze. Ale že i v takovém kraji, téměř Bohem zapomenutém, je taková umělecká aktivita,“ pochvaloval si.

Ocenil také, že autoři nepracují pouze s nahodilými náměty, ale že jsou jejich práce svým způsobem propojené. „Je zde cítit určitý konceptuální přesah, který má většina vystavujících,“ podotkl Martin Dostál.

Jak připomněl prezident Krajské umělecké asociace Jiří Hájek, společenství vzniklo roku 2001 z původní Karlovarské asociace KV 95, která svůj první výtvarný salon uspořádala v roce 1997 v někdejším Muzeu Zlatý klíč. Později Salony hostily hotel Imperial a Green House nebo karlovarské Galerie umění.  

Ředitel Galerie umění Jan Samec, který je sám autorem tří vystavených obrazů, upozornil, že z výtvarných technik je na Salonu Karlovarské umělecké asociace nejvíce zastoupena malba. K vidění jsou tu díla Varvary Divišové, Michala Karase, Miroslava Pošvice, Lenky Březinové, Lenky Sárové Malíské nebo Anny Vančátové a dalších.

Salon Karlovarské umělecké asociace si mohou zájemci v Becherově vile prohlédnout do 12. února.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio