Úlomky lidských kostí, kusy starých dlaždic a porcelánu. To jsou nejnovější nálezy archeologů v centru Karlových Varů

10. květen 2019 10:00

V centru karlovarské lázeňské zóny pracují archeologové. V blízkosti památkově chráněného barokního kostela Svaté Máří Magdaleny prozkoumávají plochy, které v nejbližších měsících překryje nová dlažba.

Výzkum potrvá minimálně dva měsíce

Výzkum je součástí rekonstrukce blízké Moravské ulice, která patří k nejstarším částem lázeňského města. Hlavním cílem archeologů je průzkum lokality v těsné blízkosti církevní stavby, která patří mezi dominanty lázeňské zóny. Pod povrch staré dlažby a nekvalitního asfaltu se přitom nikdo důkladně nepodíval desítky let.

„Pohybujeme se zejména v prostorách bývalého hřbitova, který byl v místech nedaleko horkého Vřídla ještě před výstavbou současného kostela, postaveného podle návrhu Kiliána Ignáce Dientzenhofera,“ uvedl vedoucí pracovník výzkumu, archeolog karlovarského muzea Jiří Klsák. „Zatím jsme tu našli drobné úlomky lidských kostí, části staré dlažby a porcelánu. V některých místech je vidět Vřídlovec, který vzniká usazeninami z vřídelní vody,“ dodal.

Odhalený povrch ulice nabízí pohled na části základů barokního kostela

Archeologickou sondu zatím tvoří čtverec o přibližné velikosti 3x3 metry. K vidění jsou kousky starých zdí, usazeniny Vřídlovce a také novější elektrické vedení, které dělníci zakopávali do země při rekonstrukci kostela ve druhé polovině 20.století.

Archeologové ale doufají, že jakmile své sondy rozšíří, mohli by narazit na základy původního karlovarského kostelíka. Podle předpokladů by se mohly ukrývat v místech terasy současného barokního kostela. „Rádi bychom našli zbytky původního gotického kostela. Kromě původních Dientzenhoferových plánů, máme k dispozici i fotografický materiál z roku 1929. Tehdy tady původní terasu před kostelem snižovali a právě zde se objevily zdi původní gotické stavby. To je největší očekávání, které bychom rádi potvrdili.“ Upřesňuje archeolog Jiří Klsák.

Výzkumy v blízkosti karlovarské Vřídelní kolonády potrvají nejméně dva měsíce.

autor: zdt | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio