Údržba silnic Karlovarského kraje dokončuje přípravy na zimní období

13. říjen 2021 14:55

Do oficiálního začátku zimní sezony zbývá silničářům zhruba půl měsíce. Sklady s posypovou solí i s drtí už jsou téměř zaplněné, techniku budou připravovat na zimu až po dokončení posledních oprav komunikací.

Údržba silnic Karlovarského kraje se stará o téměř dva tisíce kilometrů komunikací. Má na starosti nejen silnice druhé a třetí třídy, ale jako subdodavatel už několik let během zimy udržuje i část dálnice nebo silnice první třídy. Přípravy na zimní období, které pro silničáře začíná 1. listopadu, vrcholí.

Sklady silničářů už jsou téměř zaplněné

V současnosti už mají silničáři ve svých skladech téměř 20 tisíc tun soli, kterou využívají na většině komunikací.

„Používáme roztok solanky. V oblasti Krušných hor používáme i chlorid vápenatý. Pokud jde o jiné materiály, takřka výjimečně se používá kamenná drť. V jednom případě využíváme posyp pískem, a to v oblasti Františkových Lázních, kde není povoleno používat ani drť ani sůl z důvodu ochrany lázeňských pramenů, které tam jsou velice mělce uloženy,“ uvedl krajský dispečer a vedoucí zimní údržby Josef Bulka.

Loňská zima byla dlouhá, silničáři proto museli dělat nové zásoby posypu. „Moc soli nám nezbylo, prakticky nic. Takže jsme museli haly naskladnit znova. V současné době nám chybí naskladnit jedna hala, která se opravovala,“ doplnil Bulka.

Podrobnosti uslyšíte v reportáži!

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio