Údolí Otročínského potoka na Karlovarsku se proměnilo v oázu vody a rostlin

7. září 2023 13:15

Údolí Otročínského potoka má z sebou sérii velkých změn. Nejdřív ho lidé odvodnili, pak se z něj stal téměř okrasný park a dnes louku pokrývají vysoké trávy s rákosím.

Ještě před 15 lety byl Otročínský potok nedaleko obce Otročín na Karlovarsku v podstatě nevábnou vybetonovanou vodní stokou. Beton ale před časem nahradil přírodní kámen a v blízkosti potoka může návštěvník ochutnat železitou pramenitou vodu. I díky tomu, že rozsáhlé území má za sebou velké terénní úpravy.

Údolí Otročínského potoka

„V údolí se nacházel melírovaný tok, potom byl vybetonovaný v celé své délce. JZD se snažilo okolní louku hospodářsky využívat, ale protože se tady nacházely pořád mokřiny, po nějaké době to i ty zemědělce přešlo, prostě se sem nedalo zajet,“ přiblížila historii potoka starostka Otročína Marie Šašková z KDU-ČSL.

Rekultivace potoka spočívala v odstranění betonových desek a skruží, pracovníci Povodí Ohře pak z kamenů vytvořili nové koryto. Po letech se z místa stala oáza rostlin a vody. „V současné době je to tady zarostlé rákosem, je tady spousta nových stromů. Když dojde k většímu spadu deště, je tady prostor, kde se může voda rozlít a nikomu nevadí,“ doplnila Šašková.

„Není vůbec poznat, že tam lidská ruka něco vytvořila. Příroda si to vzala za své,“ potvrzuje proměnu území o rozloze čtyř fotbalových hřišť Jan Svejkovský z Povodí Ohře. Proměna Otročínského potoka patří k úspěšným projektům společnosti. Nyní chystá další, který se bude týkat obnovy Dvorečského potoka, nedaleko obce Poustka na Chebsku.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio