Udělej si sám

12. prosinec 2003

Fejeton má tu výhodu, že v něm autor může jediné téma nahlédnout přes několik, zdánlivě nesouvisejících jednotlivostí. Je to jistě i případ fejetonu Jiřího Tomáše Blažka, který se přes výrobu jídla a nábytku dostal až k "výrobě" vlastního náhoru. Proto jej také nazval - Udělej si sám.

U jídla je docela běžné, že dostanete základní suroviny a doma si je pomocí sporáku a měchačky sestavíte do teplé a na talíři podané potraviny. Můžete koupit i jídlo polohotové, nebo dokonce zcela hotové, které stačí na talíř překlopit. Na takové jídlo také můžete zajít rovnou do restaurace, kde ho samostatně nemusíte ani klopit, vyklopí vám ho na talíř za peníze. Samostatná příprava jídla ze stavebnice základních surovin je pochopitelně relativně levnější. Relativně proto, že krom energií elektrických a plynových spotřebujete rovněž nemálo kilowat energie vlastní. Nemluvě o čase, jako nejvzácnější surovině našeho dnešního světa vně i uvnitř.

Kuchař

Podobně je to i s nábytkem; můžete si koupit levnější díly, stavebnici, můžete si obývák koupit a nechat si hotový vyklopit doma. Můžete si v takovém obýváku pouze posedět v obchodě, ale není to totéž, co u jídla, protože zde si odnesete pouze prožitek. I když to někomu může stát za to, poležet si třeba za výlohou. Jinak je to jako u jídla; stavebnice je levnější do té doby, než spočítáte čas a vlastní kilowat hodiny. U lidí bych měl říkat jouly, ale nechce se mi přiznat, že u mě to jsou, i v případě docela jednoduchého stolku megajouly. Nevyplatí se mi ten postup, je to megadrahé. Musím dodat, že rozdíl mezi hotově vyklopeným jídlem a nábytkem dobře vnímám a nejenom v tom, že v jídle si nepoležíte a lampa nejde rozžvýkat, ale jisté shodné spotřebitelské znaky zde jsou.

Jídlo i nábytek jsou zde dobrým příkladem, ale kde vás ta souhlasnost hlavních znaků spotřeby možná překvapí, to je - názor. Možná vás to nenapadlo, ale názor potřebuje člověk častěji než jídlo a postel. Mnohokrát denně potřebujeme názor. Udělej si sám. Můžeš si koupit stavebnici, polotovar, můžeš názor okopírovat jinde. K mání jsou i názory instantní, ovšem chcete-li názor konstantní, postupujte jinak.

Lidský mozek

Pro vlastní názor se nezdráhejte spotřebovat vlastní čas. U názoru se vyplatí dokonce to, vypěstovat si na vlastním záhonu vlastní názorovou surovinovou základnu, všechny ty plody potom vlastním mozkem umlít, pražit, louhovat ve vlastní zkušenosti a v mezičasech porovnávat s výsledky jiných. Vzdělání není v takto přijatém modelu nic jiného, než obdělávání sebe sama, té zvláštní, často líné matérie. Vyplatí se to ale. Ano, je možné koupit levnou stavebnici názorových prefabrikátů, je možné nechat si názor vyklopit na talíř jako hotovku. Názory můžete koupit leckde. V hospodě, v novinách, v televizi. Některé nechcete ani zadarmo, ale je to jako s práškem na praní; vyrobili jsme názor, musíme ho umístit. Příklad tvoří politické projevy, které se sice tváří jako v kostkách zhuštěné názorové koncentráty, ale i když dodržíte návod na použití, bývá to velmi řídké a rychle se to kazí, ten bujón. Na vypěstování a zhotovení vlastního názoru nešetřete, prodělali byste jinak. Názor není křeslo. Není vždy podmínkou, aby byl pohodlný. Vlastní, to musí být.

Spustit audio