Triumfální návrat Richarda III. - Vladimír Pokorný vzkřísí hlavní roli Shakespearovy tragédie v Plzni po 24 letech

24. říjen 2023

Po dlouhých letech se v Plzni opět odehraje Shakespearova nejslavnější tragédie Richard III. Tuto fascinující hru, kterou naposledy místní divadelní scéna hostila v roce 1999 s Pavlem Pavlovským v hlavní roli, teď v novém nastudování přivádí zpět do města herec Vladimír Pokorný. Premiéra se uskuteční 28. 10. v 19 hodin v Novém divadle v Plzni.

Richard III. patří k nezapomenutelným klenotům Shakespearovy tvorby a tato hra je známá pro své temné a intrikářské postavy. Vladimír Pokorný se ujal role Richarda III. s nesmírnou vášní a odhodláním, a je připraven přinést nový dech této ikonické postavě. „Je to velká výzva. Myslím, že to je jedna z nejtěžších postav, kterou herec z tohoto klasického repertoáru může dostat,“ řekl Vladimír Pokorný. Nečekal však, že tato příležitost přijde tak brzy.

Shakespearova role Richarda III. je ztělesnění čistého zla, jehož touha po moci ho vede k brutálním činům, včetně vražd. Tato prezentace vytváří napínavý a dramatický příběh, který diváky uchvacuje. Jde ale jen o literární výtvor, který byl výrazně zkreslený ve prospěch dramatického efektu. Historická realita kolem postavy Richarda III. je komplexnější a záleží na historickém kontextu a debatách mezi historiky.

Scénu ozvláštní živá rocková hudba

Premiéra slibuje moderní pojetí hry. Na své si ale přijdou jak příznivci klasiky, tak mladí diváci. „Hodně si s tím hrajeme. Kostýmy jsou nadčasové, inspirované moderními prvky, ale líčení je čistě shakespearovské,“ vysvětlil herec Vladimír Pokorný. Scénu doprovodí rocková kapela. „Nemyslím si, že by hudba hru rušila. Richard III. je sám o sobě velký pankáč,“ doplnil. „A ani si nemyslím, že to jde proti tomu klasickému textu, ze kterého vycházíme a který dodržujeme“.

Před natáčením některých filmových rolí je velmi důležitá příprava. Nejedná se jen o naučení se textu a vžití do role. Někdy je zapotřebí se i otužovat a potrénovat fyzičku. To zažil Vladimír Pokorný při průpravě na natáčení filmu Poslední závod. „Měli jsme kondiční tréninky, přípravu na dobových běžkách a chodili jsme se otužovat, abychom na natáčení nebyli limitovaní tím, že nemáme formu nebo nám je zima,“ zavzpomínal Vladimír Pokorný.

autoři: Michaela Vondráčková , Iva Štěpánková
Spustit audio