Trio: Da Da Da

U slavné německé kapely TRIO původně vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že by mohlo jít o něco jiného, než o zcela okrajovou klubovou záležitost. Stačila však jedna píseň a vše bylo jinak. 

Možná znáte proslulé logo, s nímž to tahle kapela dotáhla až do konce - přeškrtnuté srdíčko, vedle druhé "lepší", nad tím nápis TRIO - to vše načmárané tužkou nebo fixem co nejvíc "od ruky". Podařilo se jí prodat svůj amatérsky garážový zvuk diskotékovému publiku na celém světě. Píseň Da Da Da byla poprvé zveřejněna začátkem února roku 1982 a stal se z ní jeden z největších komerčních úspěchů tzv. Neue Deutsche Welle, v překladu Nové německé vlny, i mimo německojazyčný prostor. Trio však k popisu své hudby upřednostňovalo jméno Neue Deutsche Fröhlichkeit, což znamená „Nová německá veselost“. 

Hlavním principem tria bylo odstranit téměř veškerou výzdobu a lesk z jejich písní a použít nejjednodušší praktické struktury, většina jejich písní byly tříakordové. Z tohoto důvodu je mnoho jejich písní omezeno na bicí, kytaru a zpěv a jen jeden nebo možná dva další nástroje. Bass byl používán velmi zřídka. Živá vystoupení často viděla zpěváka hrát na jeho malých jednoduchých klávesách základní předprogramované rytmy a melodie, zatímco bubeník hrál jednou rukou na bicí a druhou jedl jablko. Píseň Da Da Da vyšla ve třiceti zemích světa v mnohamilionových nákladech.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.