Tříkráloví koledníci budou Karlovými Vary korzovat do 10. ledna

6. leden 2014

Začátek ledna se téměř v celé zemi nese v duchu Tříkrálových sbírek. A ani ten letošní není výjimkou. Ode dneška až do 10. ledna chodí nejen v ulicích Karlových Varů okolí malí koledníci. Pokud se rozhodnete přispět, pomůžete vážně nemocným seniorům.

Míša, Bára a Tereza jsou kamarádky, které letos tvoří jednu ze skupinek koledníků. Své zkušenosti už s tím některé mají.

„Nám se líbí nějakou formou pomáhat. Lidé nemají peníze a vždycky nás spíš odstrčí s tím, že už na nějakou sbírku přidali. Ale jsou zase i takoví, kteří sami přijdou, když nás vidí, a sami se nabídnou, že přispějí,“ shrnují své zážitky.

Letošní výtěžek putuje opět ve prospěch Farní charity v městské části Stará Role. A to na rozšíření oddělení pro seniory s Alzheimerovou chorobou.

„Aktuálně máme v tomto zařízení kapacitu deset lůžek a náš cíl je rozšířit ji na 15 lůžek. Tyto peníze použijeme k tomu, abychom mohli rozšířit, udělat rekonstrukci, vybavit pokoje a tak dále,“ říká ředitel charitní organizace Aleš Klůc.

Jak upozorňuje primátor Karlových Varů Petr Kulhánek z Karlovarské občanské alternativy, dětští koledníci budou tradičně obcházet v tříčlenných skupinkách s dospělým doprovodem. Všichni označeni průkazem Diecézní charity se zapečetěnou pokladničkou.

„Tak jak já mám informace, každý rok se ta vybraná částka – minimálně v našem regionu – zvyšuje, což je velmi příjemné. Nikdy jsem za tu dobu, co se stýkám s Tříkrálovou sbírkou, nepotkal žádné podvodníky nebo že by se stalo něco, co by ji komplikovalo,“ tvrdí.

Nejde jen o peníze

Křídy karlovarských koledníků přijel požehnat plzeňský biskup František Radkovský, který nezapomněl připomenout podstatu ochoty pomáhat druhým.

„Tam opravdu nejde jen o peníze. Jde o to, aby ti mladí lidé zažili, že dělají něco pro druhé. Že to není jen pro sebe. Je potřeba, aby zjistili, že to je dobré,“ vysvětluje.

Tříkrálová sbírka v Karlových Varech a okolí běží do 10. ledna. Kromě přispění koledníkům do kasiček je možné charitu podpořit formou dárcovské sms ve tvaru DMS mezera KOLEDA na číslo 87 777.

Podrobnosti o Tříkrálové sbírce na pomoc Farní charitě jsou také na webu www.kv.charita.cz.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio