Třetí ročník soutěže malých motocyklů v Křižovatce na Chebsku přilákal řadu nadšenců

25. srpen 2014

Křižovatka na Chebsku byla o víkendu místem netradičních závodů. Mezi sebou se utkali milovníci malých motocyklů. Třetí ročník takzvaného Fichtl cupu přilákal nejen místní nadšence, ale i řadu lidí z okolních obcí a měst.

Jedéééém! Fandili lidé všem závodníkům. Aby ne! Nejednalo se jen o jízdu na mopedu, soutěžící museli splnit několik úkolů. A ty rozhodčí Pavel Špán všem ještě raději před startem zopakoval.

„Odstavíte si babetu, jak budete potřebovat. Vezmete si hřebík a kladivo. Zatlučete jeden celý hřebík do špalku. V kyblíku, kde jsou hřebíky, je jeden tenisák. Ten vezmete a zkusíte se trefit do toho kyblíku. Pak nasednete zpátky na babetu a budete pokračovat,“ uděloval pokyny Pavel Špán.

Mezi skupinkou účastníků nechyběl Jiří Rada. Ten se na Fichtl cup řádně připravoval. Loni skončil mezi posledními, letos chce vyhrát.

„Abych vyhrál, tak jsem na stroji musel udělat různé úpravy. Hlavně jsem odlehčoval, protože já přibývám. Na mopedu musím odhazovat zbytečnou zátěž. Takže jsem demontoval nosič a v nádrži mám letecký benzín, protože je lehký,“ doplňuje Rada.

Nadešel čas a první závodník už je připravený na startu. Splnění úkolů a projetí připravené trasy trvá zhruba tři minuty. Do cíle s číslem 1 přijela paní Petra z Chebu.

„Zakončila jsem to pádem. Jinak trasa byla perfektní, připravená. Povedlo se mi to. Bála jsem se přejezdu přes překážku, ale ten jsem nakonec zvládla dobře,“ říká Petra.

Každý ze závodníků se snažil všelijakými způsoby mít co nejlepší čas, a tak diváci viděli i řadu akrobatických kousků. Předklony na mopedu a někteří si na něj i lehali, aby byl odpor větru co nejmenší. A jak už to při závodech bývá, byly stroje, kterým se příliš jet nechtělo. Soutěžícím pak nezbývalo než seskočit a do cíle s mopedem běžet, tak jako Petru Staňkovi.

„Čas byl výborný, ale v půlce se mi to trošku zakuckalo, škublo to a pak už to nechtělo jet. Tak jsem to musel dotlačit. My jsme tady poprvé s kamarádem a příští rok přijedeme znovu,“ dodává Petr Staněk.

Třetí ročník Fichtl cupu si nenechalo ujít několik desítek lidí.

Spustit audio