Trať mezi Chodovou Planou a Mariánskými Lázněmi je stále uzavřena

Železniční trať mezi Chodovou Planou a Mariánskými Lázněmi zůstává uzavřena. Následky nedělní havárie nákladního vlaku dál odstraňují týmy inženýrů a techniků.

Na železniční trati mezi Mariánskými Lázněmi a Chodovou Planou pokračuje likvidace následků nedělní havárie nákladního vlaku. Nehoda se odehrála v místech, kde se právě staví silniční obchvat. Při nehodě nikdo nebyl zraněn, škody na majetku ale dosahují 30 milionů korun. Na trase trvá výluka, jednotlivé spoje nahrazují autobusy. 

První tři dny po havárii hasiči odstraňovali z místa nehody poškozené vagony, některé byly odtaženy po kolejích. Do sebe zaklíněné vykolejené vagóny z náspu odtáhl speciální vyprošťovací tank a jeřáb. Havarovaný vlak převážel vápenec a každý z vagonů vážil přes 40 tun, vyprošťovací práce proto byly poměrně složité. Poslední dva dny zkoumají geologové stav kolejí a náspu.

Náhradní autobusové dopravě komplikuje cestu oprava silnice

Výluka se týká stovky, možná tisíce cestujících. Poškozený úsek je totiž součástí železničního koridoru mezi Plzní, Mariánskými Lázněmi a Německem. Jezdí tudy třeba i Pendolino, denně tudy projede na tři desítky spojů.  

Spoje nyní nahrazují autobusy, které ale nabírají zpoždění. To je způsobené i dvěma rekonstrukcemi na blízké silnici, kde je doprava řízená semafory. První světla jsou na kraji Mariánských Lázní, kde se staví nový kruhový objezd.  Na druhé semafory náhradní autobusy narazí v Plané, kde se opravuje most.

První odhady na obnovení tratě byly moc optimistické

Zástupci Správy železniční dopravní cesty chtěli provoz na trati původně obnovit do dnešního odpoledne, jenže  tyto odhady se ukázaly jako příliš optimistické. Podle mluvčí SŽDC Radky Pistoriusové se osobní a nákladní vlaky na poškozenou trať vrátí nejdříve ve druhé polovině srpna.

autor: Zdeněk Trnka | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio