Tradiční vánoční zvyky si připomenou v Nové Vsi u Chebu

21. prosinec 2020 14:00

Hrázděný statek v Nové Vsi u Chebu je v posledních letech centrem starých řemesel. Jeho členové se zabývají kovářstvím, řezbářstvím i výrobou plátna. Všechny předměty vyrábějí podle původních postupů.

Nejstarší část historické hrázděné usedlosti se dodnes zamyká na šest západů. Jedná se o původně kamenný chlév. „Je zajímavý tím, že má kombinovanou klenbu valenou s křížovou. My jsme si z tohoto prostoru vytvořili společenskou místnost,“ uvedla lektorka starých řemesel Vendula Aubrechtová.

Právě v bývalém chlévu se teď o Vánocích sejdou i současní obyvatelé statku, a zároveň členové spolku historických řemesel. Aby si připomněli sváteční čas. „Zatím jsme taková setkání udělali dvakrát. Vždy je to o těch starých tradicích. Plánovali jsme i nějaké větší veřejné setkání, ale letos tedy veřejnost nemohu pozvat. Uvidíme, co bude za rok,“ řekla Aubrechtová.

Už v lednu se na statku možná sejdou kováři a pláteníci respektující původní výrobní postupy, aby si vyměňovali vzájemné zkušenosti. Za jakých okolností umožní podobné akce aktuální nařízení vlády, to ale pořadatelé zatím nevědí.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio