Tomáš Přibyl: Třešňový ráj. Nedaleko jihočeských Lhenic byl o prázdninách vážně zraněn třináctiletý Ondra. Byl pachatelem někdo z místních?

30. červen 2024

Krimipovídku Třešňový ráj napsal prachatický novinář a spisovatel Tomáš Přibyl přímo pro Český rozhlas České Budějovice.

Čte: David Krchňavý
Napsal: Tomáš Přibyl
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v Českém rozhlase České Budějovice v roce 2021

„Jak je vám, paní Nacherová?“ Rozhovor sledovala policejní psycholožka.

„Už líp. Ondru už prej operujou a vypadá to dobře.“

Kapitán se na ni usmál. „V kolik hodin jste se vrátila domů?“

„Kolem poledne. V pátek míváme krátký směny. Jen od sedmi do jedenácti, když je málo práce. Kdybych měla směnu celej den, Ondra by…?“

„Na to nemyslete… – Všimla jste si něčeho neobvyklýho kolem domu?“

„Volala jsem na Ondru, ale neodpovídal…“

„Já myslím, jestli jste někoho neviděla kolem?“

Zakroutila hlavou.“

Tomáš Přibyl (1976) je jihočeský novinář a spisovatel. Novinářské práci – většinou regionálnímu zpravodajství - se věnuje tři desítky let. Psal a fotil pro Deník nebo Právo, pracoval v redakci zpravodajství Českého rozhlasu České Budějovice. Točil Toulavou kameru pro Českou televizi, působil ve zpravodajství televize Prima, točil reportáže pro Česko-americkou televizi pro krajany v okolí Chicaga. Vydává a vede internetový deník prachatickoNEWS.CZ, který v roce 2005 založil se svým otcem novinářem a fotografem Zdeňkem Přibylem.

Jako spisovatel píše Tomáš Přibyl především o vztazích v dnešní společnosti a pak také detektivky. V roce 2015 mu ve vydavatelství MOBA vyšla kniha čtyř detektivních povídek Smutný žhář, v roce 2017 ve vydavatelství Viking vydal knížku povídek ze života s názvem Oči, které nevidí, o rok později mu Motto vydalo detektivní román Pětidomí.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio