Titanic z Varů zmizí. Sokolovská uhelná připravuje rekonstrukci domu ve Varšavské ulici

12. prosinec 2023 12:15

Z centra Karlových Varů zmizí ocelová konstrukce, které se už přes 30 let říká Titanic. Je součástí venkovního pláště budovy mezi Varšavskou ulicí a třídou TGM a jejím současným vlastníkem je společnost Sokolovská uhelná, která chce areál kompletně zrekonstruovat.

„Chceme opustit ten koncept původní architektonické studie z roku 1994, takzvaného Titanicu. Chceme se vrátit do té podoby, která do těchto ulic patří, udělat ten dům velmi atraktivním a zajímavým. Lokalita, kde je umístěn, si to zaslouží,“ popsal předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné Pavel Tomek plánované proměny objektu.

Nárožní budovu v současné době Sokolovská uhelná vlastní a připravuje její celkovou rekonstrukci. „V tuto chvíli jsme schopni prezentovat architektonickou studii exteriéru, která prošla a byla schválena Národním památkovým ústavem v Lokti. V nejbližší ch dnech budeme mít představenou interiérovou studii a předpokládám, že rok 2024 budeme věnovat stavebnímu projektu a získání stavebního povolení pro realizaci,“ dodal Tomek.

Budova tvoří dominantu Varšavské ulice a přilehlé třídy TGM. Hlavně díky ocelové konstrukci, takzvanému Titaniku. Autoři původního architektonického návrhu ze studia Polony – Šejvl chtěli za pomoci jakýchsi spojených stožárů, a kulatých oken evokovat přítomnost zaoceánské lodi. Současní majitelé ale konstrukci odstraní, mají totiž jiné představy o tom, co by na starém domě v historické zástavbě určitě nemělo chybět.

„Sedlová střecha s vikýři, krásný vstupní pavilonek přes který se bude procházet do suterénu toho objektu a do prvního poschodí. A zpřístupnit veřejnosti i ty obchůdky z třídy T. G. Masaryka.“ Do budovy někdejšího podniku výpočetní techniky chce Sokolovská uhelná umístit své zákaznické centrum.

Kromě obchodování s energiemi bude v areálu prezentovat i své další, například ekologické projekty. „Chceme na tom regionálním trhu nejen prodávat elektřinu a plyn, ale nabízet i veškerá řešení pro moderní energetiku, mít i zákaznická centra, umět ukázat, jak nové technologie fungují. Bude to v několika letech přímé komunikaci se zákazníkem,“ vysvětluje Pavel Tomek.

Společnost chce mít své pobočky i v dalších městech regionu. S přestavbami svého objektu v Karlových Varech chce začít do tří let.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio