Tisíce poničených a popadaných stromů likvidují lesníci v Karlových Varech

24. únor 2022 10:35

Silný vítr na území Česka po několika dnech zeslábl a lesníci tak můžou počítat škody, které způsobil. Do práce se pustili taky lesníci v Lázeňských lesích Karlovy Vary.

Výstražné pásky a cedule upozorňující na nebezpečí – tak to teď vypadá na některých místech Lázeňských lesů v Karlových Varech. Lesníci se tam pustili do odstraňování škod, které v posledních dnech napáchal silný vítr.

Nejčastěji jde o popadané a polámané stromy, které můžou být pro lidi nebezpečné. Od rána do večera je proto likviduje těžká technika. Celkem by se mělo jednat zhruba o pět tisíc metrů krychlových dřeva, které teď pracovníci městské organizace zpracovávají. „Vítr byl nárazový, takže to dřevo je vyvrácené i polámané. Prodá se jako palivové dřevo,“ řekl za Lázeňské lesy Radek Lederer.

Lesníci v Karlových Varech počítají škody, které v uplynulých dnech způsobil silný vítr

Vítr způsobil řadu škod i na majetku v okolí. Například v takzvané Ruské vesničce v Březové u Karlových Varů poničily popadané stromy několik domů. Lesníci tam proto zahájili rizikové kácení.

Polámané stromy jsou velmi nebezpečné a lidé by se měli vycházkám v lese raději vyhýbat. „Než to tady všechno zpracujeme, tak ty stromy budou dopadávat ještě. Jsou narušené a může se cokoliv stát,“ upozornil Lederer.

Následky nárazového větru budou lesníci odstraňovat ještě několik měsíců.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio