Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Pobřežní festival v Přelouči nebo motoráček z Pardubic do Borohrádku

13. červenec 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na fotografickou výstavu do galerie ve Vysokém Mýtě, poslechněte si koncerty poličského festivalu Colour Meeting nebo se projeďte historickým vlakem do Borohrádku.

Ve čtvrtek v Přelouči začal Pobřežní festival. Až do neděle tak můžete zajít na různá hudební i divadelní vystoupení. Třeba v sobotu na místě bývalé Občanské plovárny návštěvníci od 14 hodin uslyší kapelu Totál Vokál, Holektiv a Michal Prokop Trio.

Výstava ve zvonici

Ve vysokomýtské Galerii ve zvonici bude v pátek vernisáž nové výstavy. Představí díla amatérských fotografů ze sdružení Art Foto Vysoké Mýto. Od 18 hodin tak na třech podlažích zvonice uvidíte obrazy zachycující historické i současné město, fotografie věnované umělci Zdeňkovi Mauerovi i další tvorbu.

Za hudbou do Poličky

Od pátku do soboty můžete v Poličce navštívit multižánrový festival Colour Meeting. V parku pod hradbami, ale i na dalších místech uslyšíte vystoupení hudebních skupin, sólových muzikantů a divadelních souborů. Program najdete na webu akce.

Motoráčkem do Borohrádku

Z Pardubic do Borohrádku se v sobotu budete moct svézt historickým vlakem ze 40. let minulého století. Vlak vyrazí z pardubického hlavního nádraží v 9:35 a bude zastavovat v Moravanech, Rovni a Holicích. Na cestu zpět z Borohrádku se vydá v 11:40. Jízdní řád je na stránkách www.motoracek.cz.

Sobota ve znamení folku

Trampskou, folkovou a country muziku si můžete přijít poslechnout v sobotu na festival Folk na Lichnici. Od 11 do 23 hodin tam zahraje kapela Balagan trio, Meziměsto, Noční stanice, Brontosauři revival, Epydemye, Samson a jeho parta a další. Akce je vhodná i pro děti.

Řemeslníci na Veselém Kopci

Na Veselém Kopci bude o víkendu jarmark. „Veselokopecký jarmark patří k tradičním programům a je setkáním se současnou řemeslnou tvorbou. Účastníky si vybíráme a zveme řemeslníky z celé České republiky,“ říká etnografka Ilona Vojancová. Připravený bude i doprovodný program s folklórními soubory, v sobotu návštěvníci uvidí při práci také sekáče. Po oba víkendové dny bude probíhat program od 9 do 17 hodin.

Sport, jídlo i hudba

V Příluce u Litomyšle budou v neděli pouťové slavnosti. Akce začne ve 14:30 mší svatou v kapli Panny Marie Karmelské. Další program bude pokračovat od 16 hodin v místním sportovním areálu. Nebude chybět pouťový zápas ani soutěž o nejlepší přílucký koláček. O hudbu se postará cimbálová muzika Kobylka.

Spustit audio

Související