Do Pardubic se sjíždí šachisté z celého světa. Začíná Czech Open a MČR v Hospodském kvízu

13. červenec 2023

Přelom července už tradičně v Pardubicích patří mezinárodnímu festivalu šachu a her Czech Open. Několik desítek turnajů v různých hrách letos ještě doplní MČR v Hospodském kvízu.

„Budou tady hráči ze všech pěti světadílů, z více než padesáti zemí. Letos bude mít rekordní návštěvu z Jižní Koreje, odkud dorazí asi 60 šachistů,“ říká k účasti ředitel festivalu Jan Mazuch.

Návrat Korejců

Mezi účastníky bude celá řada osobností šachového světa. „Největším favoritem je Sergej Movsesjan, který se pokusí zvítězit počtvrté. Ale máme zde i Jiřího Štočka, který vyhrál v roce 2019 a dalších zhruba dvacet velmistrů a 40 mezinárodních mistrů,“ říká Mazuch.

Čtěte také

Na festivalu bude k vidění i řada dalších zajímavých her i soutěží. „Pokud by to neměly být vyloženě šachy, tak bych návštěvníky pozval na víkend od 14. do 16. července, kdy budou soutěže ve skládání Rubikovy kostky. Tam očekáváme rekordních 120 účastníků.  A v sobotu by se měla objevit nová hra Mathesso, kterou vymyslel Karel Janeček a ta zde bude prezentována poprvé.“

Pivo a kvízy

Souběžně s festivalem Czech Open se o víkendu od 14. července odehraje také Mistrovství české republiky v Hospodském kvízu. „Troufnu si říct, že to je největší vědomostní soutěž v České republice, myslím si, že na jednom místě v republice v jednu dobu nenajdete víc chytrých mozků než v Enteria aréně v Pardubicích,“ říká pořadatel mistrovství Radim Petružálek.

Přihlásit se do soutěže můžete až do páteční 15. hodiny na stránkách mistrikvizu.cz. Stačí dát dohromady dvou až osmičlenný tým. „Máme tam i pražský tým iMumlynáti, ve kterém budou tři lovci z pořadu Na lovu. Jsem sám zvědavý, jestli tento tým bude v těch nejvyšších příčkách,“ dodává Petružálek.

Součástí mistrovství je také turnaj ve stolním fotbalu. „Každoročně máme zapůjčené fotbálky, letos by se mělo účastnit asi 130 dvojic,“ doplňuje Petružálek.

Spustit audio

Související