Druhý ročník Pobřežního festivalu je tu. V Přelouči nabídne hudbu, divadlo i nový cirkus

11. červenec 2023

Už na první pohled nezapadá Pobřežní festival do žádné ze škatulek tuzemských akcí. „Je to přesně tak a přiznám se, že jsem na to hrdý. A je to i záměr být trochu jiný a pořádat festival, který je spíš o pohodě, než o masivní návštěvě lidí,“ říká pořadatel Václav Mazal.

„Těžíme z toho, že festival se koná v romantickém prostředí, v místě, kde není obvyklá infrastruktura, vše musíme dovézt na místo. Je to doslova festival na zelené louce obklopené vzrostlými stromy na břehu Labe,“ popisuje pořadatel.

Program nabízí nejenom hudbu, ale také žánry jako nový cirkus, impro show, divadlo a další. Vybere si zkrátka každý. „Pokud jste rodič a chcete přivést děti, tak přijďte v neděli. Pokud jste milovník tanečních zábav, přijďte v pátek. Pokud jste milovníci všeho, přijďte ve čtvrtek, odjeďte v neděli,“ dodává Václav Mazal.

Program už od čtvrtka

Festival odstartuje už ve čtvrtek 13. července v 16 hodin utkáním celků Sklepovští sršáni a výběru přátel festivalu na přeloučském fotbalovém stadionu. „Mezi hráči, kteří nastoupí na straně Sršáňů, bude třeba David Vávra, Václav Marhoul, Michal Caban, bývalý ředitel České televize pan Puchalský a spousta lidí z oboru filmu.“ Den pak završí divadlo Sklep výběrem z Besídek v Občanské záložně.

Páteční program nabídne třeba vystoupení souboru CRP BND. „Což jsou muzikanti, kteří doprovází akrobaty v Cirku La Putyka. Zajímavé je i to, že zpěvačkou je jedna z akrobatek Anička Schmidtmajerová.“ Den zakončí francouzský soubor Retour D´est. „Stejně jako předchozí soubor to jsou muzikanti, kteří doprovází cirkusové soubory ve Francii,“ říká pořadatel.

Nabitá sobota

Sobota nabídne asi nejbohatší program. Program zahájí soubor Totál Vokál „To jsou dámy, které zpívají a capella, beat box a podobně. V Přelouči vystoupily dvakrát, ale bylo to po omezený počet lidí.“ V ženském duchu bude pokračovat i další program, kdy se návštěvníci můžou těšit na  novocirkusový soubor Holektiv s přestavením Letkyně. „A závěr večera patří chlapům, legendám. Bude to Michal Prokop a jeho parťáci.“

Závěr festivalu bude v neděli patřit mladým a neokoukaným tvářím. Se svým představením Cirkus Faust přijedou studenti a čerství absolventi DAMU, kteří si říkají Budenebudekůň. Poté vystoupí My kluci, co spolu chodíme, což je skupina absolventů DAMU a HAMU. A zakončení festivalu připadne domácím hudebníkům z formace Dechitaki.

Po celou dobu festivalu budou na louce instalovány herní objekty výtvarníků, manželů Renaty a Martina Lhotákových. Nepřijdete ani o poctivé pokrmy připravované samotným Matějem Formanem.

Kudy na festival

Místo konání Pobřežního festivalu je trochu schované: „Když pojedete autem, dorazíte do Pražské ulice, zahnete do Jarošovy ulice, pak narazíte na železniční přejezd a pojedete dál po cestě, kde se jinudy jet nedá, dostanete se přímo na místo, které se nazývá Labišťata, neb také bývalá občanská plovárna,“ vysvětluje spolupořadatelka Martina Gryčová. „Nebo dojděte k lávce přes Labe na Slavíkových ostrovech, když zůstanete na levé straně a půjdete podél Labe dál, festival neminete.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.