Ticho po pěšině

7. srpen 2008

Aktuálním dopravním tématem číslo jedna v Karlových Varech je rekonstrukce Sokolovské ulice. Oprava této klíčové komunikace spojující čtvrť Rybáře s centrem města, sídlištěm Růžový vrch a Bohaticemi se neobejde bez řady omezení a podstatných změn tras některých autobusových linek. Taková opatření vyžadují včasné a řádné informování veřejnosti, což se bohužel hned začátku celého akce příliš nepovedlo. Problému si v poznámce Ticho po pěšině všímá Lubomír Stejskal.

Asi se najde málo motoristů, kteří by po projetí Sokolovskou ulicí v Karlových Varech nesouhlasili s potřebou její důkladně rekonstrukce. Mnozí z nich možná neměli daleko k ostřejším výrazům, přičemž slovo tankodrom patří k těm nejmírnějším. Stejně tak rozumní lidé chápou, že za plného provozu se ta komunikace opravovat prostě nedá. Cestující veřejnost se smířila s tím, že autobusové linky, které mají na Sokolovské ulici své zastávky, budou muset být odkloněny. Týká se to i spojů, které vozí zaměstnance do velkých obchodních domů a firem umístěných v západní části města.

Na několika místech v kraji se opravují silnice

Nejedna rodina, která nemá k dispozici osobní automobil, musela proto na konci července řešit dilema náhradního cestování. Zásadní změna měla nastat 1. srpna, což je datum, které bylo opakovaně prezentováno jako den oficiálního zahájení rekonstrukce. Místní média včetně internetových stránek magistrátu informovala o dočasných trasách autobusových linek vedoucích mimo Sokolovskou ulici. Lidé odkázaní na veřejnou dopravu byli nucení hledat náhradní spoje, domlouvala se pomoc ze strany motorizovaných příbuzných a v některých případech se počítalo i s využitím služeb vozidel taxi. Každý se musel se vzniklou situací nějak vypořádat.

Pak ale nastalo velké překvapení. Lidé, kteří nenechali nic náhodě a přistoupili k řešení tohoto problému nanejvýš zodpovědně, zjistili prvního srpna, a pak v dalších dnech, že na Sokolovské ulici žádné stavební práce neprobíhají a autobusy jezdí podle původního jízdního řádu. Mnozí se ptali: Máme dál nesmyslně používat komplikovanější náhradní variantu spojení, když ta původní navzdory úřednímu oznámení o opaku stále funguje? Pakliže ne, nestaneme se obětí další léčky, až jednoho dne přestanou autobusy po Sokolovské ulici jezdit, zatímco my na ně budeme v dobré víře čekat a celé to bude znovu rámovat informační ticho po pěšině?

Autobus MHD

Pokud by snad někoho z kompetentních představitelů města a podřízených úředníků zajímalo, jak v očích veřejnosti přijít o poslední zbytky důvěry, tady je recept. Zaručeně se jim to podaří takovouto zpackanou informační politikou, kterou lidem zbytečně komplikují život.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio