Teplo zdražuje. Od nového roku si připlatí i lidé v Karlovarském kraji

13. prosinec 2023 11:55

Od nového roku si lidé v některých městech v Karlovarském kraji připlatí za teplo. Společnost Sokolovská uhelná ho bude zdražovat asi o čtvrtinu.

Zdražení tepla se od nového roku dotkne několika měst v Karlovarském kraji. Kromě těch menších, jako jsou Citice nebo Březová, to budou taky Karlovy Vary, Sokolov nebo Chodov. Ceny navýší společnost Sokolovská uhelná, která je největším dodavatelem tepla v regionu. Výroba energie by se jí totiž za stávajících podmínek nadále nevyplatila.

„Sokolovská uhelná, Elektrárna Tisová avizovaly navýšení ceny tepla, které vyrábí a potom distribuuje po Karlovarském kraji. Ten důvod je jasný, už více než polovinu nákladů na výrobu tepla tvoří emisní povolenky,“ vysvětluje hlavní důvod zdražení mluvčí Sokolovské uhelné Jana Pavlíková. Jen za emisní povolenky za rok 2022 zaplatila společnost necelé 4 miliardy korun. Náklady na výrobu tepla tak tvoří víc než polovinu celkové částky.

„Dále je to také očekávané navýšení poplatků z vydobytého nerostu. Do toho nákladu se musí promítnout pochopitelně i práce lidí na těžbě, obnova a údržba těch technologiích, které jsou právě na těžbě využívány.“ Sokolovská uhelná proto zvyšuje cenu o 20 až 25 procent. „To je cena pro distributory, kteří dále teplo směřují ke koncovým zákazníkům. To znamená pro teplárny, městské a obecní společnosti, které se zabývají tepelným hospodářstvím,“ dodala Pavlíková.

O konečné ceně pro domácnosti rozhodují až zástupci samotných měst a obcí

Třeba v Sokolově už radnice na změny reagovala. „Sokolov máš vlastně svojí servisní organizaci Sokolovsku bytovou, která je distributorem tepla a nakupuje páru od Sokolovské uhelné. My jsme samozřejmě řešili, jak se to dotkne občanů v reálu, tak aby věděli přesná čísla. Navyšuje se gigajoule zhruba o 177 korun, kdy z původní ceny s 803 korun za gigajoule navyšujeme cenu na 980 korun, respektive Sokolovská bytová,“ říká starosta Sokolova Petr Kubis z hnutí ANO.

Pro průměrnou tříčlennou domácnost v bytě o rozměrech 55 metrů čtverečních by to podle výpočtu Sokolova znamenalo, že příští rok zaplatí asi o 3000 korun víc. „Moc na výběr nemáme v Karlovarském kraji. Samozřejmě mi topit můžeme fosilními palivy, což je uhlí a zemní plyn. Co se týče Sokolovské uhelné, ta garantuje stále, že mám jednu z nejnižších cen. Když se podíváme po republice, tak to tak asi je,“ doplnil Kubis.

Nové ceníky mají už i v Karlových Varech.  „Pro představu naše cena v letošním roce pro koncové odběratelé činila 727 korun s DPH a zvedá se tedy o nějakých 150 korun necelých na 876 korun s DPH. Je to určitý nárůst, na druhou stranu je to pořád v dnešní situaci relativně únosné,“ potvrdil mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. Třeba v Chodově ale vedení města o výsledných cenách jedná.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio