Tepelné čerpadlo můžete v létě využít i na chlazení. Záleží na tom, na jaký otopný systém ho napojíte

30. červenec 2020

Z nedávné anonymní ankety na internetu vyplynulo, že více než tři čtvrtiny domácností mívají v létě problémy s horkem. Často řešíme rozpálený byt pouze klimatizací, ovšem jednou z možností je i využití tepelného čerpadla, kterým lze v letních měsících i chladit. Podle Jiřího Svobody ze společnosti Master Therm tepelná čerpadla s.r.o. můžeme správnou volbou chladící soustavy dosáhnout stejného efektu jako při zapojení klimatizace.

V České republice slaví tepelná čerpadla vzduch-voda v posledních letech fenomenální úspěch. Jejich podíl na celkových prodejích tepelných čerpadel přesahuje 95 %. Systém tepelných čerpadel vzduch-voda, který byl ještě před 20 lety prakticky neznámý, se v poslední době podstatně technicky vylepšil. Jde o nejdostupnější typ tepelného čerpadla vhodný pro vytápění, ohřev teplé vody s možností letního chlazení a se snadnou a rychlou instalací.

Chlazení ano, ovšem ne radiátory, kterými topíte

Abychom dosáhli stejného účinku jako u běžné klimatizace, je nutné dokoupit konvektory, které se vyrábí v různých provedeních. Na výběr jsou různé varianty i velikosti nástěnných a podstropních. Konvektor je napájen chladící vodou z tepelného čerpadla a tím snižuje teplotu v interiéru. Konvektory vypadají podobně jako běžné radiátory, ovšem zatímco klasickými radiátory můžete pouze v zimě vytápět, konvektor je možné vedle vytápění využít i na chlazení.

Nástěnný konvektor na první pohled vypadá jako běžný radiátor

Tepelné čerpadlo a jednotlivé komponenty je možné samozřejmě doplnit i dodatečně, ale ideální je na vše myslet komplexně a včas už při samotné stavbě nebo větší rekonstrukci domu, abyste celý vhodný chladicí systém pořídili najednou.

Ochlazení pro ty, kterým klimatizace nevyhovuje

Klimatizace otáčí vzduch v místnosti a vzduch prudce ochlazuje. V chlazeném prostoru je tak vždy proud studeného vzduchu, který může působit zdravotní komplikace. Je potřeba počítat s tím, že při tzv. ostrém chlazení konvektory je chladicí efekt z tepelného čerpadla velmi podobný jako u klimatizace. Tepelným čerpadlem ale lze chladit i šetrněji běžně používanými velkoplošnými topnými systémy. V tom případě se jedná pouze o tzv. přichlazování, kdy tepelné čerpadlo napojíme na velkoplošný podlahový, stěnový nebo stropní systém, tedy běžné otopné soustavy, které je možné využít při napojení na tepelné čerpadlo i pro chlazení.

Tepelné čerpadlo sice není ozdobou fasády, ale dům vytopí i vychladí

Příjemné teplotě pomůže i vhodné zastínění

Klimatizace dům ochladí velmi rychle i při velkých vedrech. U chlazení pomocí velkoplošných otopných soustav je potřeba počítat s tím, že chladící výkon, který do objektu předáváme z tepelného čerpadla, je nižší než u běžné klimatizace nebo u ostrého chlazení soustavou tvořenou konvektory. Počítejte, že se dům bude pomalu ochlazovat i několik dní než účinek pozvolného přichlazování pocítíte.

Delší doba ochlazení prostoru je v tomto případě způsobená nižší teplotou vody než při ostrém chlazení. Ovšem dům či byt po několika dnech ochladíte na velmi přirozenou a hlavně příjemnou teplotu. Při tomto mírnějším způsobu chlazení ale nezapomínejte i na vhodné zastínění oken. Kvalitní venkovní žaluzie nebo jiný vhodný systém pomůže vytvořit přirozené prostředí s příjemnou teplotou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.