Temný příběh o doktoru Frankensteinovi ožije v přednášce Barbory Šmudlové

31. říjen 2019 08:20

Slavný hororový román anglické spisovatelky Mary Shelleyové Frankenstein přiblíží přednáška Barbory Šmudlové v karlovarské městské knihovně. Téma podvečera zní: Frankenstein a jeho věčný odkaz.

Přednášející přiblíží také některé mýty a výmysly, které se kolem knihy Shelleyové jen kupí. Třeba jako hlavní omyl, že Frankenstein je uměle vytvořený člověk budící hrůzu. Tohle jméno ale patří doktorovi, který ho stvořil.  „V některých příbězích se nově objevuje postava pomocníka Igora. Ta ale v knize není,“ poznamenává Barbora Šmudlová s tím, že Igora mohou vidět lidé například v nejnovějším filmu s frankensteinovskou tématikou. Je z roku 2015, jmenuje se Victor Frankenstein a roli zmíněného Igora si v něm zahrál Daniel Radciffe. 

Zajímavé bude nejen povídání o uměle vytvořeném člověku, nebo spíše o pokusu, který nevyšel úplně podle tvůrcových představ, ale také o době, ve které román vznikal a o autorce románu Mary Shelleyové.  „Byla to pozoruhodná žena. Vyrůstala v době, kdy ještě ženy nemohly studovat na univerzitách, ale její otec byl pokrokový a sám ji vzdělával,“ přibližuje osud slavné spisovatelky Šmudlová.

Její přednáška na téma Frankenstein a jeho věčný odkaz se koná ve čtvrtek od 17:00 hodin v karlovarské městské knihovně v ulici I. P. Pavlova.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio