Téměř ve všech městech a obcích v regionu už připravili technici vánoční výzdobu

30. listopad 2018 15:15

Nasvícené budovy, ozdobené vánoční stromy a také lampy veřejného osvětlení. Tak vypadají města a obce v Karlovarském kraji před první adventní nedělí.

Už během roku vedení chebské radnice investovalo do osvětlení horní části náměstí Jiřího z Poděbrad. Nově zde technici umístili výzdobu na domy. Město za to zaplatilo 200 tisíc korun. Do vánoční výzdoby investoval také karlovarský magistrát.

„Na základě podnětu obyvatel Staré Role, kde bylo vánoční osvětlení na veřejném osvětlení vysloužilé, jsme pořídili nové světelné prvky, které v letošním roce byly instalovány. Náklady činily zhruba 150 tisíc korun,“ vysvětluje mluvčí města Karlovy Vary Helena Kyselá.

V lázeňské metropoli ale nebude nově osvětlena jen hlavní ulice ve Staré Roli: „Pořídili jsme ještě dvě figury andělů. Jedna je umístěna na budově Magistrátu v Moskevské ulici a druhá u vánočního stromu v parku před Alžbětinými lázněmi. Samotná budova Alžbětiných lázních bude také slavnostně vánočně nasvícená, protože právě před nimi se konají vánoční trhy.“

Nejvyšší náklady spojené s vánočními svátky vynaloží Cheb

Celkově nejvyšší náklady spojené s vánočními svátky má v Karlovarském kraji chebská radnice. Ta za osvětlení ulic, adventní trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad, kulturní program a například i za venkovní ledové kluziště zaplatí 5 milionů 800 tisíc korun.

Karlovarský magistrát celkově investuje do vánoční výzdoby zhruba 400 tisíc korun. Jen čtvrt milionu bude stát radnici instalace, energetický provoz a demontáž osvětlení.

Vedení města v Ostrově na Karlovarsku před letošními vánočními svátky nepořídilo nové osvětlení. Přesto radnice zaplatí za výzdobu přibližně 150 tisíc korun.

„Rozdělil bych to asi na dvě části nejnáročnější je samozřejmě ten Vánoční strom kde náklady na přepravu a instalaci a potom nazdobení Vánočního stromu se pohybují tak na polovině částky kterou máme na vánoční výzdobu vyčleněnou,“ řekl referent odboru správy majetku města Ostrov Karel Ille.

Vedení radnice v Sokolově bude investovat do nového vánočního osvětlení až v příštím roce.

autoři: Jan Čech , nkr , Hana Vyhnálková | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio