Téměř celý Karlovarský kraj postihl výpadek dodávky elektřiny

6. červen 2023 09:45

Rozsáhlý výpadek dodávky elektřiny zasáhl v úterý ráno Karlovarský kraj. Výpadek nastal okolo 8:30 a týkal se prakticky celého kraje. Podle mluvčí ČEZ pro západní Čech Soni Holingerové byla příčinou porucha na vysokonapěťovém rozvodu na rozvodně Vítkov u Sokolova.

Výpadek trval asi půl hodiny a odběratelé by měli postupně být znovu připojeni. „Výpadek zasáhl vekou část Karlovarského kraje. Poruchu se podařilo odstranit kolem 8:50,“ uvedla Holingerová s tím, že příčiny poruchy se teprve zjišťují.

Bez proudu se ráno ocitla města i okrajové části kraje. Rozvodna Vítkov je jedna z nejdůležitějších rozvoden v Karlovarském kraji a při poruše na této rozvodně se přeruší dodávka téměř pro celý kraj.

Hasiči kvůli výpadku zaznamenali na dvě desítky událostí. Lidé žádali náhradní zdroje energie nebo uvízli ve výtazích. „Nemáme informaci o žádném zranění,“ doplnil mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Záchranná služba vyjela kvůli výpadku proudu ke třem pacientům, kteří byli připojeni na oxygenerátory, aby jim zajistili buď převoz nebo náhradní generátory. „Provoz operačního střediska ale výpadek nijak neovlivnil,“ uvedla mluvčí záchranné služby Zdeňka Newiaková. 

Bez proudu se ocitly i elektrizované železniční tratě, hlavní trasa Cheb - Chomutov, i Cheb - Mariánské Lázně - Plzeň. Po obnovení dodávky se provoz začal obnovovat.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio