Tak se tu žilo a žije, ukazují špičkoví fotografové v chebské Galerii 4

28. říjen 2022 10:35

Jestli někdo umí nápaditě zachytit, jak se žilo a žije v Česku, nabídnout inspirující pohled do světa, jsou to Václav Podestát a Vladimír Birgus. Černobílé a barevné fotografie těchto osobností české fotografické scény vystavila chebská Galerie 4 pod názvem Dvojexpozice.

Výstava nabízí pohledy do potemnělé totalitní minulosti i barevné hříčky z domova i mnoha míst světa. „Znají se už více než 35 let a skoro čtvrtstoletí spolu učí na Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Ale nikdy neměli společnou výstavu. Až teď v chebské Galerii 4. Každý z nich se představuje jedním cyklem černobílých a jedním cyklem barevných fotografií. Navzájem si byli kurátory při výběru exponátů a o tom druhém napsali úvodní texty. Proto Dvojexpozice,“ vysvětlil ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek.

Takhle charakterizoval Václav Podestát svého kolegu Vladimíra Birguse. „V mnohých konfrontacích lidí s prostředím či v reakci na různé koexistující příběhy, exponované ve zlomku vteřiny v kulisách žité současnosti, cizeluje mikropříběhy lidského bytí,“ napsal Podestát.

Část Birgusových snímků je zaměřená na život v totalitním Československu. „Na černobílých fotografiích pozorujeme materiální i mentální úpadek, devastovanou městskou krajinu, šedivé kulisy historických budov v sevření nekončícího lešení, kontrasty mezi oficialitou a skutečností,“ uvedl kurátor, pedagog a předního český dokumentární fotograf Podestát.

A jak vidí Vladimír Birgus snímky kolegy Podestáta? „Mnohé fotografie Václava Podestáta nás nechávají v nejistotě, kde je hranice skutečnosti a přeludu. Přitom zachycují lidi, zvířata a prostředí v situacích, do nichž autor nijak nevstupuje ani neovlivňuje jejich průběh, ale trpělivě čeká na nejpůsobivější konstelaci hlavních komponentů zobrazované scény z divadla skutečného života,“ popsal práce kolegy fotograf Birgus.

Výstava Dvojexpozice v chebské Galerii potrvá do 24. listopadu.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio