Tajnou volbu primátora Karlových Varů část opozice bojkotovala

4. listopad 2014

Karlovy Vary mají primátora. V tajné volbě dali zastupitelé hlasy Petru Kulhánkovi z Karlovarské občanské alternativy. Stejným způsobem byli do vedení města zvoleni i náměstci a radní. Karlovy Vary tak v následujících čtyřech letech povede Karlovarská občanská alternativa, hnutí ANO 2011 a Karlovaráci.

Už v úvodu bylo jasné, že nová koalice nebude mít svoji práci rozhodně jednoduchou. Při složení slibu zastupitele a následném podpisu politici také podali ruku primátorovi města Petru Kulhánkovi.

Jediný, kdo to neudělal, byl opoziční zastupitel Jiří Kotek z Alternativy. Opoziční strany také s některými kroky města nesouhlasí. Nelíbí se jim například složení členů různých komisí a výborů. Podle nich by měly mít spravedlivé zastoupení všechny strany a hnutí a neměly by rozhodně převyšovat ty koaliční.

Primátor, náměstci i radní byli zvoleni v tajné volbě. Někteří opoziční zastupitelé takto nehlasovali, podle nich už prý stejně už bylo rozhodnuto o všech jménech a jít volit by stejně bylo zbytečné. Zastupitel Jiří Kotek hned v úvodu připomněl, že se do zastupitelstva dostaly dvě nové strany, které jsou výrazně dotované vlivnými osobnostmi.

Primátor Petr Kulhánek z Karlovarské občanské alternativy měl ve volbě protikandidáta. Opozice navrhovala Otmara Homolku z hnutí O co jim jde. Protože ale Petr Kulhánek hned v prvním kole dostal většinu hlasů, o Otmaru Homolkovi už politici nehlasovali.

Prvním úkolem je rozpočet a územní plán

Stejně tak byl navržený protikandidát druhého náměstka primátora. Koalice navrhla Hanu Zemanovou z hnutí Karlovaráci, opozice opět Otmara Homolku. Hana Zemanová ale získala nejvíce hlasů, a tak následně do křesla vedle primátora usedla ona.

Prvním náměstkem byl opět v tajné volbě zvolen podnikatel Petr Bruštík z hnutí ANO 2011, druhým advokátka Hana Zemanová z uskupení Karlovaráci a třetím náměstkem je opět archeolog a historik Jiří Klsák z Karlovarské občanské alternativy.

Koalice má v 35členném zastupitelstvu 20 hlasů. Už dnes ale bylo jasné, že některá z opozičních stran je koalici nakloněná, protože ať hlasovali politici o čemkoli, většinou měli 21, ale i 22 hlasů.

Koalice má v programu například zavedení vysoké školy v Karlových Varech. Dnes také politici odhlasovali, že senioři od 65 let budou mít od nového roku jízdně v autobusech MHD za korunu denně, stejně tak i žáci základních a středních škol.

Prvním úkolem bude rozpočet města na rok 2015 a také příprava nového územního plánu.

Spustit audio