Symfonický orchestr hraje v Mariánských Lázních už 200 let

30. duben 2021 08:55

Dvě stě let existence si celý letošní rok připomíná a slaví Západočeský symfonický orchestr v Mariánských Lázních. Jubilanty uslyší posluchači například při zahájení tamní lázeňské sezony.

„Psal se rok 1821, kdy tehdejší opat kláštera a zakladatel města Mariánské Lázně Karel Kašpar Reitenberger vydal písemné nařízení, kterým dosavadní hudební produkce u pramenů legalizoval a dal jim řád. Od tohoto roku se tedy datuje vznik mariánskolázeňského orchestru, který se brzy začal rozrůstat,“ dávají o sobě letos vědět mariánskolázeňští symfonici.

Orchestr hrál neznámým návštěvníkům i slavným lidem z celého světa, kteří do lázeňského města přijeli. „Ke slavné historii orchestru patří i to, že s ním před rokem 1989 hráli celosvětově proslulí sólisté z bývalého Sovětského svazu. Jedna z nejslavnějších pianistek světa, paní Martha Argerich, měla jediné vystoupení v historii naší země právě s tehdejším Městským symfonickým orchestrem Mariánské Lázně v roce 1968,“ připomněl ředitel orchestru Milan Muzikář.

Čtyřicetičlenný orchestr se letos chystá představit koncerty ve Společenském domě Casino i sérií kolonádních vystoupení. Zahraje také na zahájení letošní lázeňské sezony v Mariánských Lázních. Vzhledem k epidemickým opatřením zazní skladby v přímém přenosu ze zmíněného Casina. Koncert Západočeského symfonického orchestru můžete slyšet v sobotu 8. května od 19:30 hodin prostřednictvím webových stránek.    

„Na programu bude záznam z dopoledního žehnání pramenů na kolonádě a poté začne samotný koncert,“ uvedl ředitel Muzikář. Dirigovat bude Martin Peschík, jako sólisté se představí houslista Václav Hudeček a klavírista Ivan Klánský. Zazní Polonéza Es dur a Slovanský tanec č. 8 Antonína Dvořáka, Koncert A dur č. 5 pro housle a orchestr a také Koncert č. 20 d moll pro klavír a orchestr KV 466 Wolfganga Amadea Mozarta.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio