Symbol Františkových Lázní, slavná socha Františka, byl původně obyčejným zahradním trpaslíkem

20. únor 2020 10:00

Návštěvníci mimořádných prohlídek Františkolázeňského muzea se dozvědí také podrobnosti o tak trochu nezaslouženém symbolu tamních lázní, soše malého Františka. S podobou jeho předchůdce a historií plastiky chlapce s rybou seznamuje hosty ředitel muzea Štěpán Karel Odstrčil.

Původně zdobila lázně parková plastika z roku 1924 od františkolázeňského sochaře Adolfa Mayerla a neměla ani jméno. Současný František v lázeňském parku je už v pořadí třetí. Původního terakotového, kterému kdosi urazil hlavu, nahradila v roce 1961 kopie od Vítězslava Eibla. Nynější bronzovou sochu Františka z roku 1967 vytvořili pražští sochaři Oskar Kozák a Jiří Lendr.

Ke své slávě přišel malý chlapec s rybou náhodou

Adolf Mayerl jich vytvořil několik, původně šlo o sošku určenou na sloup v jedné pražské kašně. Historik Odstrčil připomíná hostům muzea žertovné místní báchorku, kdy ženy toužící po holčičce měly popít pramen  z Lučního - tedy dívčího pramene, a ty, které chtějí chlapce, by se měly napít z chlapeckého pramene Buberl Quelle, a tak se chlapeček z kašny zvaný Brunnenbuberl nabízel jako vtipný symbol.

Ředitel muzea Štěpán Karel Odstrčil u původní sochy Františka

„Tehdejší zahradní inspektor objednal sochu chlapce s rybou jako zahradního trpaslíka pro jeho novou květinovou výzdobu u Františkova pramene. Ta figurka byla původně nabarvená. Koule, na které sedí, byla původně modrá, chlapeček měl tělovou barvu, hnědé oči a hnědé vlásky. Skutečně trochu lépe zpracovaný zahradní trpaslík,“ popsal ředitel muzea jednu perličku z celé šňůry zajímavostí okolo sochy, o které vypráví návštěvníkům. Doporučuje příchozím zajít si k soše Františka Josefa na Izabelině promenádě. Jedná se o originál z roku 1853 od Ludwiga Michaela von Schwanthalera.  

V rámci odborně koncipované prohlídky jde v případě povídání o soše Františka spíše o zajímavost pro zpestření. „Při prohlídkách se vždy snažím upozornit na historický světový rozměr Františkových Lázní, na jejich provázání se světem, s velkými centry jako Vídeň. A to jak na ose lékařů a hostů, tak umělců nebo architektů, kteří z tohoto malého města udělali světové lázně,“ zdůraznil ředitel muzea, historik Štěpán Karel Odstrčil.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio