Svoboda pohybu - v mezích zákona

10. listopad 2011

Pochod občanů krušnohorskou Rotavou z konce minulého měsíce na sebe poutal pozornost jedním, pro mnohé překvapivým jevem. Protestující, kteří vystoupili proti chování místních Romů, přijeli podpořit radikálové z Německa. K této události se v příspěvku nazvaném Svoboda pohybu - v mezích zákona vrací Lubomír Stejskal.

Jsou setkání lidí z obou stran hranic, která nám připadají naprosto přirozená. Jako to z konce minulého týdne. Na přechodu Svatý Kříž u Chebu se uskutečnil mítink našich a německých výtvarníků. Přijeli proto, aby prezentovali výsledky říjnového workshopu, který hostila sklárna v bavorském Waldsassenu. Přítomný starosta Chebu Pavel Vanoušek připomněl, že před více než dvěma desítkami let bylo něco takého nemyslitelné. Aby se přátelé z Čech a Německa sešli takto svobodně na hranicích. Podobných akcí se mohou konat stovky – a nikdo v tom nebude spatřovat sebemenší problém. Když ale podobnou výhodu vzešlou z pádu železné opony, tedy svobody pohybu, začnou využívat lidé, jež považujeme za extremisty, máme se na pozoru. A dostaví se smíšené pocity.


Zapomeňme na chvíli na politickou korektnost a mluvme otevřeně. V Rotavě na Sokolovsku žije početná romská komunita. Někteří její členové si počínají tak, že si takříkajíc vykoledovali pozornost radikálů z Vandasovy Dělnické strany sociální spravedlnosti. Jimi organizovaný pochod přijeli podpořit aktivisté z německé Národně demokratické strany. Názory na jejich účast se mezi místními lišily – od tvrdé kritiky přes údiv až po souhlas vyjádřený potleskem. Ať už patříme k tomu či onomu názorovému křídlu, jedno je jisté. Výstižně to vyjádřila zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková: Bylo jen otázkou času, kdy si extremisté z obou stran hranice podají ruce.

Romové (ilustrační foto)


Jak se ale s tímto v regionu neobvyklým jevem vyrovnat? Jednoduše tak, že přítomnost německých radikálů na pochodu v Rotavě či kdekoli jinde budeme vnímat jako jednu z nezbytných daní za svobodu. Ta musí platit pro všechny – pro mírumilovné umělce stejně jako lidi s krajními názory. Omezovat svobodu pohybu pouze těch druhých bez zákonného důvodu prostě nelze. Ostatně: pokud se pochodující, Češi i Němci, budou chovat tak jako při protestu v Rotavě, není důvod k obavám. V opačném případě je na tahu policie. Především ale: takovéto pochody jsou pouze důsledkem, nikoli příčinou širších problémů a napětí mezi komunitou Romů a ostatními obyvateli našich obcí a měst. Starosta nedalekých Kraslic Zdeněk Brantl říká, že samotný fakt přítomnosti německých radikálů mezi protestujícími Čechy už tak vážnou situaci zhoršit nemůže. A nejspíš má pravdu.

autor: Lubomír Stejskal, Karlovy Vary
Spustit audio