Světoznámý hornista Radek Baborák se představí jako nový šéfdirigent Západočeského symfonického orchestru

10. září 2021 10:05

V mariánskolázeňském Společenském domě Casino se v pátek oficiálně představí nový šéfdirigent Západočeského orchestru. Je jím světově známý hráč na lesní roh a dirigent Radek Baborák. Bude dirigovat zahajovací koncert nadcházející abonentní sezony Západočeského symfonického orchestru.

Výčet míst a orchestrů, se kterými nový šéfdirigent spolupracoval, je po pětadvaceti letech jeho dosavadní profesní kariéry uchvacující. Zaujal jako hráč na lesní roh a v posledních dvanácti letech i jako dirigent.

„Jako sólista s orchestry Berlínská Filharmonie, Mnichovská Filharmonie, Orchestr Bavorského rozhlasu, DSO Berlin, RSB Berlin, Bamberští symfonikové, Bach akademie Stuttgart, Berlínští barokní sólisté, Petrohradská filharmonie, Moskevská filharmonie, Londýnský královský orchestr, Tonkünstler Orchestra Vídeň, Mozarte um Salzburg,“ hlásí jen zkrácený výčet jeho aktivit.

Ojedinělá je Baborákova popularita v Japonsku, kam od roku 1994 pravidelně jezdí na turné, a kde vystoupil s orchestry NHK Symphony Orchestra, Tokyo metropolitan Orchestra, Yomiury Symphony Orchestra.

Co ho zlákalo k práci se Západočeským symfonickým orchestrem? „Je to moje první místo šéfdirigenta. Je to úplně něco jiného, než někam přijet odehrát nebo oddirigovat jeden koncert. Jde nejen o sérii koncertů, ale také o dramaturgii, výběru hostujících sólistů a dalších dirigentů. Je to markantní schod v dirigentské kariéře,“ konstatoval umělec.

Jaké má s orchestrem další plány a jak bude vypadat zahajovací koncert nové abonentní sezony, si můžete poslechnout v reportáži.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio