Světový den porozumění autismu připomene také akce v Becherově vile

Každý rok 2. dubna se po celém světě slaví Světový den autismu. Tento den je věnován zvyšování povědomí o autismu a podpoře těch, kteří s touto poruchou žijí. Je to příležitost k vzdělávání, osvětě a sdílení příběhů a zkušeností osob s autismem, jejich rodin, přátel a odborníků.

Autismus, známý také jako porucha autistického spektra (PAS), je neurovývojová porucha, která ovlivňuje sociální interakce, komunikaci a chování. Projevy autismu jsou různorodé a zahrnují potíže s verbální a neverbální komunikací, opakování určitých vzorců chování, zájem o určité předměty a citlivost na podněty ve vnějším prostředí. Každý člověk s autismem je jedinečný a má své vlastní schopnosti a potřeby.

Čtěte také

Cílem Světového dne autismu je přinést povědomí o těchto individuálních rozdílech a překonat stereotypy a předsudky spojené s touto poruchou ve společnosti. Je to také příležitost vyjádřit podporu lidem s autismem a jejich rodinám.

Během tohoto dne jsou pořádány různé akce a události, které mají za cíl oslovit veřejnost. Konají se různé workshopy, konference, přednášky i umělecké výstavy. Lidé se tak mohou dozvědět více o autismu, naslouchat zkušenostem lidí s touto poruchou a jejich rodinami a najít způsoby, jak poskytnout podporu a porozumění.

Například v Praze se uskuteční běh na Světový den zvýšení povědomí o autismu s názvem „Česko Běží Modře“. Start a cíl bude na Letné. Organizátoři očekávají až 1000 běžců. „Jde o charitativní zážitkový běh na 2 km nebo 5 km, který se uskuteční v Letenských sadech a v jeho okolí. Nebudou chybět dětské závody. Pozor, pro všechny účastníky parádní modrá medaile,“ uvádí na svém webu. 28. dubna se pak běh uskuteční také ve Zlíně. Start a cíl bude v centru.

Akce v Karlovarském kraji

Den porozumění autismu si v Karlovarském kraji 2. dubna připomíná řada neziskových organizací. Pokud byste se ale o autismu i vy rádi něco dozvěděli, pak můžete už 20. dubna od 14 hodin navštívit Den pro rodiny s autismem v karlovarské Becherově vile.

„Akce je určená všem, komu není toto téma lhostejné. Zážitkový okruh s aktivitami v podobě jednoduchých kreativních úkolů, provede návštěvníky zahradou Interaktivní galerie Becherova vila,“ uvádí na svém webu organizátoři.

Celý program navíc zpestří pohybové aktivity, tvořivé dílny, ukázka muzikoterapie či klidová místnost. Hudební vystoupení po té v závěru zahájí přednáškový blok k tématu autismu.  Vstup na akci je zdarma – případnou účast potvrďte předem na email vargova@galeriekvary.cz 

autor: nkr
Spustit audio