Světla ramp

Představme si krále němého filmu Charlie Chaplina jako vynikajícího hudebního skladatele. Napsal hudbu k celkem sedmi svým filmům.

Kdyby vám někdo řekl, že slavný filmový komik Charlie Chaplin byl i výborný hudební skladatel, asi byste překvapením i pochybnostmi zvedli obočí. Ale je tomu opravdu tak. Ačkoli byl Charlie Chaplin hudebně neškolený, měl výhody hudebního dědictví po svém otci, který byl baladický zpěvák, přirozeného nadání bystrého sluchu a vynikajícího smyslu pro rytmus. Geniální komik Charlie Chaplin byl samoukem ve hře na klavír, violoncello a housle, a byl amatérem nadšeným, na tyto nástroje cvičil někdy i šest hodin denně. I když neznal noty, stal se z něj také velmi úspěšný skladatel.

Vlastní doprovodnou hudbou opatřoval již své první filmy z němé éry a v psaní pokračoval i poté, co se zvuk s filmem propojil. Za pomoci zkušených aranžérů, kteří jeho nápady rozepisovali pro širší nástrojové obsazení, se stal autorem hudby k sedmi velkofilmům a vešel tak i do dějin filmové hudby. V potřebu správné hudby ke svým filmům věřil dokonce tak, že poté, co vydělal svůj první milion, instaloval ve svém sídle v Beverly Hills varhany a hrál na tento drahý nástroj celé hodiny.

Chaplin si opravdu uvědomoval důležitost hudebního doprovodu k němému filmu a snažil se, aby byl reprodukován v každém divadle přesně tak, jak si to přál. V roce 1952 natočil Charlie Chaplin film Světla ramp. Kompletně k němu napsal hudbu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.