Šumavské závitky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle pana Ladislava Valeše z Klatov

Suroviny:



4 plátky zadního hovězího masa (cca 500g)
sůl, pepř
4 lžíce oleje
1 menší cibule
1/2 l hovězího vývaru ( nebo vývar z 1/2 kostky masoxu)
4 lžíce hořčice

Na náplň:
100g salámu ( poličan, vysočina)
2 menší sladkokyselé okurky
1 stroužek česneku
100g nakládaných hub ( hříbky, hlíva, žampiony)
1 celé vejce
pepř, sůl
1 lžíce hořčice

Postup:

Nadrobno nakrájíme salám, okurky, houby, dobře promícháme a společně s vajíčkem osmažíme, dochutíme solí, pepřem, česnekem a hořčicí. Vznikne náplň
( konzistence jako vlašský salát).
Hovězí plátky naklepeme, posolíme, opepříme po obou stranách, horní stranu potřeme hořčicí. Na plátky naneseme náplň, srolujeme, ovážeme nití. Zabalené závitky orestujeme na oleji společně s nadrobno nakrájenou cibulí.
Takto připravené závitky přendáme i s osmaženou cibulkou do tlakového hrnce a zalijeme vývarem. Vaříme cca 40 minut.
Po uvaření a vychladnutí vyjmeme z tlakového hrnce a odstraníme nitě. Přes síto
propasírujeme obsah tlakového hrnce, z něhož jsme vyjmuli závitky. Do sosu přidáme smetanu, popř. zahustíme hladkou moukou. Do omáčky vložíme závitky
a společně prohřejeme. Pro vylepšení chuti omáčky, orestujeme zbytek hub a přidáme je k masu.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.