Stromy v centru Karlových Varů zachraňují zavlažovací vaky

29. duben 2019 12:00

Správa lázeňských parků v Karlových Varech používá speciální vaky na vodu. Ty slouží k zalévání stromů, když je velké sucho. Loni jich společnost zakoupila přes dvě stovky, letos dokoupila další.

Vaky Správa lázeňských parků vyzkoušela v loňském roce, kdy téměř čtyři měsíce vydatněji nepršelo. Nejvíce suchem trpí stromy, které jsou v centru města nebo pěší zóně v alejích v dlažbách. Podle ředitele společnosti Miroslava Kučery, se jim nepodařilo zachránit loni asi dva nebo tři stromy. Většina ale přečkala sucho bez následků.

Zavlažovací vaky mají objem 60 litrů. Na rozdíl od zalévání, kdy se voda v horkém počasí rychle odpaří a jen malá část se dostane ke kořenům, voda napuštěná do vaků se uvolňuje postupně po dobu několika hodin. V nejteplejších dnech správa parků plnila loni vaky obden, v současném počasí, by mělo stačit plnění vaků vodou jednou týdně.

O nákup dalších vaků se postaralo město Karlovy Vary. V loňském roce město pořídilo 260 vaků a zaplatilo za ně 180 tisíc korun. Letos jde o nákup padesáti zhruba o třetinu levnějších vaků z Číny, které chce správa parků vyzkoušet.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio