Strojvedoucí v Německu budou znovu stávkovat, omezení pocítí i Češi

6. březen 2024 11:35

Němečtí strojvedoucí společnosti Deutsche Bahn budou znovu stávkovat. Odbory chtějí upozornit na nespokojenost zaměstnanců a požadují snížení počtu pracovních hodin nebo zvyšování platů. Stávka se dotkne taky některých spojů, které míří z Česka do Německa a opačně.

„Omezení se dotkne zejména vlaků mířících z Prahy do Berlína, dále do Hamburku a Flensburgu. Vlaky budou v době stávky končit v Drážďanech. Opět nepojedou spoje mezi Chebem a Marktredwitz,“ uvedl za České dráhy Filip Medelský. V noci na pátek také už nepojedou noční vlaky do a z Německa.

Stávka se dotkne více než stovky Čechů, kteří do Německa jezdí za prací. „Zjistil jsem, že je stávka. Manželka mě musí odvézt, musí si vzít volno na dvě hodiny a pak jít do práce. Opakuje se to teď často. Štve mě to, nevím, co se tam děje v tom Německu,“ řekl pan Petr, který denně dojíždí.

Strojvedoucí začnou stávkovat v noci na čtvrtek a skončí v pátek ve 13 hodin. „Spoje budou dotčené ještě po oficiálním konci stávky, tedy po většinu pátečního dne,“ dodal Medelský. Lidem doporučuje sledovat stránky Českých drah, nebo aplikaci Můj vlak, kde najdou aktuální informace.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio