Stříhání psí srsti v zimě neodkládejte na jaro, psovi tím nijak nepomůžete

17. únor 2021

Dlouhosrstá plemena psů potřebují celoroční pravidelnou údržbu srsti, a to včetně stříhání. Jedná se například o maltézáčky, jorkšíry nebo shih-tzu.

„Psy dlouhosrstých plemen doporučuji stříhat pravidelně, i během zimy. V tomto ročním období srst nestříháme úplně nakrátko, necháváme ji asi o centimetr delší. Ale rozhodně stříháme. Majitelé v zimě pejsky většinou oblékají, dlouhá srst se pod oblečkem cuchá a pak plstnatí. V salonu s takovými případy míváme plné ruce práce. Není snadné dát je do pořádku a udělat z nich znovu fešáky,“ konstatuje Eva Durasová, majitelka jednoho z plzeňských psích salonů.

Podle ní obvykle nejde o to, že by páníčci v zimě své mazlíčky zanedbávali. Spíš jsou toho názoru, že dlouhá srst psa v mrazivém počasí zahřeje, proto se rozhodnou ji nestříhat. „Stejně ale pejska navlečou do tlustého oblečku, ten sám o sobě k udržení tepla při venčení stačí,“ ujišťuje odbornice ze salonu pro psy a radí problémům s přerostlou srstí předcházet.

Výběr psího oblečku je třeba přizpůsobit aktuálnímu počasí a délce pobytu zvířete venku. „Pokud venčíme krátce a třeba i sněží nebo prší, stačí softshellová pláštěnka,“ říká Eva Durasová, „jestliže jdeme na delší procházku, dejme tomu někam do přírody, doporučuji zateplenější obleček.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio