Stříbrný střípek lidskosti

8. říjen 2009

Ne každému člověku bylo dáno do vínku duševní zdraví. A ne každý z těch, kdo měl toto štěstí, dokáže najít k mentálně postiženým správný lidský postoj. Ani tento aspekt vztahů mezi občany zdravými a duševně nemocnými nechyběl na víkendové charitativní akci, která byla pod názvem Srdce slabším pořádána v Stříbrné na Sokolovsku. V komentáři se jí věnuje Lubomír Stejskal.

Je to otázka osobního postoje každého z nás. Co uděláme, když potkáme duševně nemocného člověka? Otočíme hlavu, anebo rovnou přejdeme na druhý chodník? Chodovské Denní centrum Mateřídouška, které se stará o mentálně postižené, pořádalo pro své klienty minulou sobotu v krušnohorské obci Stříbrná charitativní akci. Manažer centra Pavel Bráborec ve vyjádření pro regionální tisk uvedl, že ho mrzí postoj lidí k jejich svěřencům. Doslova řekl: "Nebojte se nás, nejsme nakažliví."

Tato věta je návodem k hlubšímu zamyšlení. Ti, o které se jejich autor a jeho spolupracovníci starají, nejsou jen pacienti. Jsou to především lidé. Pro mnohé z nich může mít náš zájem v podobě krátkého zastavení, podání ruky, oslovení či pouhého pozdravu větší význam, než si my, lidé relativně duševně zdraví, dokážeme představit. Budeme-li mít dobrou vůli, můžeme pojmout tuto skutečnost jako výzvu: věnovat několik okamžiků mentálně postiženým, třeba jen při náhodném setkání, není přece nic, co bychom nedokázali zvládnout. Stačí odhodit zbytečný ostych a na chvíli zapomenout na vlastní pohodlnost. Také z úcty k těm, kdo se duševně nemocným, a mnozí dobrovolně, věnují dlouhá léta.

Chodovská Mateřídouška organizovala letošní charitativní setkání ve Stříbrné proto, aby zkvalitnila všední život svých klientů. Za peníze, jež se tam vybraly na koncertu hudebních skupin, chtějí pro své svěřence uspořádat zájezd do lázní v německém Weidenu. Jsou to takové malé lidské radosti, které ovšem mohou mít pro postižené mnohem větší význam než pro nás, kdo se do lázní či akvaparků v Bavorsku nebo Sasku můžeme vypravit sami a tudíž nesrovnatelně snadněji. Jak v tisku přiznal Jan Zindera ze Stříbrné, který s manželkou pečuje o duševně nemocné už dvě desetiletí, největším problémem není zajistit zájezd, ale získat dostatek peněz. Tentokrát se při charitativní akci podařilo vybrat bezmála 22 tisíc korun. Není to závratná částka, ale pocity štěstí, které díky ochotným dárcům pocítí klienti chodovské Mateřídoušky, cenu těchto peněz vysoce převyšují. A právě o tento střípek lidskosti by v pořadí hodnot mělo jít především.

Problém
autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio