Strašice na Rokycansku si nechaly udělat svůj betlém

7. prosinec 2014

Strašice na Rokycansku si už k letošním Vánocům dárek nadělily. Nechaly si vytvořit svůj vlastní betlém. Na pět velkoplošných dřevěných panelů ho namalovala Jindřiška Hánová, malířka z Rokycan. Lidé si ho zatím mohou prohlédnout ve strašickém Muzeu Středních Brd, příští rok už ozdobí prostranství před místním obecním úřadem.

"Je to malovaný olej na dřevěných deskách, vytvořila jej Jindřiška Hánová - malířka z Rokycan, a to na naši objednávku.", říká Martin Lang, vedoucí Muzea Středních Brd, který vznik malovaného betlému inicioval.

Betlém se skládá z celkem 5 velkoplošných panelů. Ten největší měří 4,5 x 2,5 metru a představuje strašické vánoční panorama. V centru veškerého dění je svatá rodina ve chlévě betlémském, dále tři králové, klanění brdských myslivců a venkovani, kteří nesou jezulátku dary. Největší dřevěný panel se strašickým vánočním panoramatem rámují místní kostel i zdejší stará stavení. "Je to kostel sv. Vavřince, který je na návrší nad Strašicemi. Je to zdejší dominanta, původně gotický. Je to jeden z těch základních a zásadních symbolů Strašic. Ty chaloupky jsou klasické brdské dřevěnky, ta brdská dřevěná lidová architektura.", doplňuje Martin Lang.

Také další z pěti velkoplošných panelů, které betlém tvoří, se váže ke Strašicím. Na betlému je 51 postav a také jeden sněhulák.

Betlém bude stát příští rok v parčíku před obecním úřadem

Malířka Jindřiška Hánová pracovala na strašickém betlému půl roku, velkoplošné panely pak malovala přímo v prostorách muzea.

Strašický betlém ozdobí podle Martina Langa příští rok o adventu prostranství před obecním úřadem vedle vánočního stromu: "Tam to bude poskládané přesně podle návrhu autorky. Zaprvé jsme chtěli to prostranství ještě více zkultivovat a zadruhé také trošku zabezpečit. To znamená, že tam určitě bude kamera, která to bude hlídat. Policie to bude mít takříkajíc u ruky, protože z vandalů trochu strach máme."

Malovaný strašický betlém si už o uplynulém víkendu prohlédlo na 150 návštěvníků muzea. K vidění tu bude spolu s dalšími obrazy Jindřišky Hánové až do 1. února příštího roku.

autor: čer
Spustit audio