Stevie Wonder slaví 72. narozeniny

13. květen 2022

Narodí - li se člověk s mimořádným talentem, ještě to neznamená, že svůj dar zúročí a stane se slavným. Cesta životem může být velmi omezena třeba takovým zatížením, jakým je vrozená slepota. Americký zpěvák Stevie Wonder si v životě ovšem našel tu správnou cestu a dnes patří k nejuznávanějším světovým celebritám.

Je obtížné mluvit o neobyčejném muži jménem Stevie Wonder. Jeho kariéra neztrácí na síle, v hudbě je jedinečným zjevem. Spolupracoval s takovými muzikanty jako Jimi Hendrix, Paul McCartney, Bruce Springsteen nebo Bob Marley. Černošský zpěvák Stevie Wonder se narodil 13. května roku 1950 v americkém státě Michigan. Se zpěvem začínal už jako dítě a ve svých dvanácti letech Amerika poznala, že je zázračným talentem. Vrcholným obdobím jeho popularity byůla 70. léta, kdy se navíc stal idolem černošské mládeže.

Jeho stylový záběr v podstatě nezná hranice, je mistrem úspěchu jak v populární hudbě, tak i v soulu, rocku nebo jazzu. Stevie Wonder je skutečným fenoménem, jako skladatel i zpěvák je nedostižný, čím ozdobí svůj talent, to je drahokamem navždy, dosáhl snad už všeho, co lze v nevážné hudbě získat. Od narození slepý jakoby v hudbě viděl nejdál. I když už novinky nevydává tak často jako dřív a intervaly mezi nimi se prodlužují, stále zůstává prvotřídní pěveckou i autorskou osobností, velkou hvězdou, stálicí, která snese nejpřísnější kritiku.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.