Stejný, i když vlastně jiný pohled

17. leden 2008

Vývoj situace v karlovarské nemocnici, o němž v našem zpravodajství pravidelně informujeme, nabývá týden po týdnu dramatičtějších rozměrů a má stále více charakter boje na několika frontách. Různě hodnocena je například role médií, jak si v poznámce všímá kolega Lubomír Stejskal.

Mediální pozadí, které dotváří krizi kolem krajské nemocnice v KV, není prosto pikantních prvků. Zatímco karlovarský krajský zastupitel Jiří Morávek nešetří na adresu žurnalistů slovy uznání, jiný místní politik, Pavel Žlebek ze zastupitelstva karlovarského magistrátu poslal stížnost na Českou televizi.

Jiří Morávek v Karlovarském deníku uvedl, že nebýt zodpovědnosti a osobní statečnosti novinářů, před nimiž se hluboce sklání, tak by se v celé kauze kolem nemocnice nejspíš nic nedělo. Pavel Žlebek naproti tomu viní veřejnoprávní televizi z politicky motivované cenzury. Poukazuje na zpravodajství z mohutné demonstrace veřejnosti na podporu karlovarských lékařů, která se konala před tamním hejtmanstvím 10. ledna a říká, že v něm nebyl dán dostatečný prostor jejím aktérům, ale osobám, proti nimž se demonstrovalo.

Lékař a pacient

Pikantní na tom je, že jedním z představitelů, proti němuž občané u krajského úřadu protestovali, je i Jan Ferenc, nový výkonný ředitel Karlovarské krajské nemocnice. Byl to přitom právě on, kdo ve vyjádření pro regionální sdělovací prostředky minulý pátek napsal, že v tisku a v médiích jsou občané neustále vystavováni dezinformační kampani, čímž jistě nemyslel svoje mediální výstupy. Pavel Žlebek to vidí jakoby stejně, ale vlastně jinak, když u vedení České televize protestuje mimo jiné kvůli tomu, že v hlavní večerní zpravodajské relaci byl dán příliš velký prostor právě lidem jako je ředitel Ferenc.

Ne že by to celé nemělo logiku - přestože asi nikdo z nás nesedí u obrazovek se stopkami v ruce, tak každý, kdo ono zpravodajství z demonstrace v Karlových Varech minulý čtvrtek večer na ČT 1 viděl, snadno dovodí, že pan Žlebek má nejspíš pravdu. Prostě více času dostali tentokrát ti, proti nimž byla akce svolána. A tudíž méně ti, kdo protest zorganizovali a celou akci svojí přítomností podpořili. Pak už je jen krůček k obvinění, že zpravodajské pokrytí nebylo vyvážené a že tedy šlo, jak zastupitel Žlebek doslova uvedl, o politicky motivovanou cenzuru.

Jak se k tomuto problému postaví vedení České televize, potažmo jaké závěry z něj pro sebe vyvodí její krajská redakce, ponechme pro tuto chvíli na nich. Smyslem připomenutí tohoto aspektu dění v Karlovarské krajské nemocnici bylo ilustrovat jeho složitost a poukázat na to, že nebude-li se konečně řešit racionálně, s dobrou vůlí a za použití chladných hlav - jak ostatně vyzývá i krajský radní pro zdravotnictví Jiří Mutínský - mohl by tento nádor nebezpečně metastázovat a organismus jménem nemocniční péče v Karlovarském kraji smrtelně ohrozit. Připomínat všem, že bez kompromisu to nepůjde, by znamenalo urážet jejich inteligenci.

lékaři

A tak jen podotkněme, že kompromis znamená ústupky na obou stranách. Aby k nim ale mohlo dojít, musí se obě strany setkat a začít otevřeně jednat. Jednat v zájmu všech - stávajících i potenciálních pacientů. Protože ne každý z těch, kdo v Karlovarském kraji vážně onemocní nebo akutně zkolabuje, bude mít vzápětí připravené lůžko v prestižních pražských nemocnicích ve Střešovicích nebo Na Homolce.

Spustit audio