Stejnost je hrozná. František Steker překvapuje v ostrovském Letohrádku

Součástí uměleckého díla se mohou stát třeba i staré, rezavé, vyhozené nůžky. Návštěvníci je uvidí na retrospektivní výstavě konceptualisty, kreslíře a designéra Františka Stekera v ostrovském Letohrádku. Expozice se jmenuje Kresby a je poctou autorovi z Ostrova k jeho 75. narozeninám.

„Nůžky jsou mezi nalezenými předměty, zavěšenými v určitém rytmu do řady. Jsou v místnosti koncipované jako prostorová kresba,“ pospal svou práci autor. „František Steker se v rámci své velké retrospektivní site-specific výstavy prezentuje čistě jen volnou kreativitou, spočívající v oblasti kresby, ovšem v různých médiích, technikách, plochách a prostoru, tedy svou niternou tvorbou,“ uvedla kurátorka Božena Vachudová.

„V ucelené podobě tak bude představen průřez kresebných děl od šedesátých let minulého století až po nejnovější práce z letošního roku,“ doplnila kurátorka s tím, že umělec pracuje s fenoménem času, prostoru a barvy a zpracovává také téma chaosu a řádu. „Zajímá mě jednota v pestrosti. Protože stejnost je hrozná,“ poznamenal Steker.

„František Steker studoval obor vizuální komunikace na Werkkunst-schule Krefeld v bývalém západním Německu a následně v letech 1977-1983 na VŠUP v Praze. Svou tvorbou je zastoupen ve sbírkách tuzemských a zahraničních galerií,“ připomněla kurátorka Michaela Šárköziová.

Výstava Kresby bude v ostrovském Letohrádku k vidění do konce září.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio