Státní památky v Plzeňském kraji mají za sebou úspěšnou sezonu

6. listopad 2014

Státní památky v Plzeňském kraji hlásí rekordní počty návštěvníků. Během letošní sezony je navštívilo téměř 250 tisíc lidí. V porovnání s loňským rokem je to o více než 50 tisíc.

Důvodů úspěšnosti letošní sezony je několik. Především bylo příznivé počasí, hlavně na jaře, a tak některé památky otevřely ještě před dubnovým zahájením sezony, už o velikonočních svátcích.

Dalším důvodem, proč se zvedla návštěvnost, byla i velmi pestrá a bohatá nabídka různých doprovodných nebo kulturních akcí, které památky vedle placených prohlídkových tras nabízely. Za celou sezonu to bylo 350 akcí, spadají sem například speciální noční prohlídky, hudební a divadelní festivaly, koncerty, výstavy, ale i středověké bitvy.

Velmi oblíbené jsou i tradiční akce jako například Štíty stříbrného lva na Velharticích, Dobývání hradu Švihov nebo Rabijáda na hradě Rabí.

Nejoblíbenějšími a nejnavštěvovanějšími památkami v Plzeňském kraji jsou dlouhodobě hrad Rabí a Velhartice. Například největší hradní zříceninu v Čechách Rabí letos navštívilo téměř 56 tisíc lidí. Do první trojice se letos poprvé probojoval i vodní hrad Švihov, který tak předstihl zámek Kozel.

hrad Rabí

Nejvyšší nárůst návštěvnosti zaznamenaly zámky Nebílovy a Manětín. V Nebílovech to bylo zapříčiněno zrestaurovaným tanečním sálem s výmalbou Antonína Tuvory a zámek Manětín se letos nově pochlubil opraveným vstupním schodištěm s figurální nástropní freskou.

Vysoká návštěvnost znamená i více vybraných peněz na vstupném.

Na vstupném se podařilo letos vybrat bezmála 14 milionů korun, v porovnání s tím loňským rokem je to o téměř 2 miliony korun víc. Vybrané peníze se vracejí do opravy a restaurování památkových areálů.

Letos šlo na stavební obnovu a údržbu památek v Plzeňském kraji 26, 5 milionu korun. Za tyto peníze se například opravila vstupní věž hradu Švihov, staticky se zajišťují havarijní místa na hradu Rabí, nový střešní plášť a krovy bude mít jízdárna na zámku Kozel a také zámek Červené Poříčí. Nejvíce peněz, víc než 8 milionů korun, pak spolyká oprava střechy a vzácného krovu nové prelatury kláštera v Plasích.

autor: čer
Spustit audio