Starostové Mariánskolázeňska, Chebska a Ašska diskutovali s vedením kraje

30. listopad 2018 10:00

Krajští radní uspořádali setkání se starosty v Mariánských Lázních. Na jednání se diskutovalo například o problému s vydáváním pozemků a o situaci chebské nemocnice.

Hejtmanka seznámila starosty se změnami krajských dotačních programů a upozornila především na Program obnovy venkova, z něhož menší obce úspěšně čerpají dotace. Pro rok 2019 má kraj v tomto programu  pro obce připraveno 22 milionů korun.

Starostka Hazlova Lenka Dvořáková upozornila na to, že mají v obci problém s příliš dlouhými lhůtami při vydávání pozemků, o něž žádají Státní pozemkový úřad.

Hejtmanka přislíbila, že zjistí, jaké jsou možnosti řešen tohoto stavu. „Byla bych ráda, kdybyste připravili přehled dosud nevydaných pozemků, abych mohla jednat s ministerstvem financí i zástupci Státního pozemkového úřadu o urychlení celého procesu, aby se neblokoval rozvoj obcí nejen v našem kraji,“ dodala.

Chebská nemocnice by měla mít nového ředitele

Hovořilo se také o současné situaci chebské nemocnice. Starosta Chebu Antonín Jalovec chtěl vědět, jaké plány má kraj s nemocnicí do budoucna. „Jednal jsem proto se zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovný (VZP) a mám příslib, že v následujících letech VZP přihlédne k důvodům, které způsobily propad výkonů, a neobjeví se to ve výši úhrad,“ uvedl radní.

Podle hejtmanky Jany Mračkové Vildumetzové by měl od 1. ledna 2019 nastoupit do vedení chebské nemocnice nový ředitel, který bude denně k dispozici pacientům i zdravotníkům.

Mariánské Lázně bojují za stanovení kapacity lůžek pro Dům s pečovatelskou službou

Starosta Mariánských Lázní Martin Kalina apeloval na vedení kraje, aby souhlasilo s jeho požadavkem na stanovení kapacity 73 lůžek pro Dům s pečovatelskou službou. Náměstek hejtmanky Petr Kubis vysvětlil, že odbor sociálních věcí krajského úřadu v současnosti řeší nároky jednotlivých zařízení a počty lůžek by měl být nastaveny tak, aby byly dostatečně pokryty všechny části kraje.

„V současnosti také máme hotovou mapu sociálních služeb, kterých je v celém regionu celkem 129. Mapu zveřejníme na krajských internetových stránkách a starostům zašleme přehled dotačních programů v sociální oblasti,“ přislíbil náměstek.

autor: nkr | zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio